У част патријарха Иринеја, Видова добија цркву 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
У част патријарха Иринеја, Видова добија цркву
Trenutno na sajtu: 545       |       Podeli:
04.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – На обронцима Каблара, у Видови, ниче црква посвећена патријарху Српске православне цркве господину Иринеју,
Фото: РИНА

који је рођен управо у овом селу. У част свог завичајца покренули су се верујући мештани и заједничким снагама скупили средства па је данас подигнута и купола.

 „Богомоља је почела да се гради 2015. године, рођак Драган који је поклонио овај плац и ја почели смо да крчимо од првог дана овде. Преко три - четири метра је земља нижа него што је била, дуго смо чекали дозволу за радове јер је пољопривредно земљиште, требало је добити папире да постане грађевинско. Патријарх је радо прихватио ту причу, људи су одмах притекли у помоћ да дају прилоге, и у трнспорту и у новцу. Грађу су нам поклониле `Србијашуме` са Голије,”, рекао је за РИНУ, Слободан Ковачевић, сестрић патријарха Иринеја.

 Родна кућа патријарха Иринеја налази се на 300 метра од места где је саграђена дрвена црква, лично је долазио кад је на овој грађевини постављен темељ.

 „Ми овде немамо школу, ни продавницу, али имамо Дом културе и патријарха и рекли смо да ћемо имати и цркву. Патријарх српски није одредио којем ће свецу да буде посвећена ова богомоља”, каже Слоободан.

 Радова на овој сеоској цркви прихватио се проверени мајстор, професор Фалултета техничких наука у Крагујевцу, др Милош Радовановић који је до сада пројктовао 12 наших цркава.

 „Црква има око 90 квадрата, припада реду мањих, скромна и по материјалу и по свему, али смо се трудили да на архитектонски и на други начин добије једну фину духовну димензију какву заслужује. Данас смо присуствовали постављању куполе и грађевински радови су у завршној фази”, изјавио је проф. др Милош Радовановић.

 Крај изградње очекује се за Видовдан, 28. јуна ове године када ће овде моћи да се окупљају верници из овог краја.

 ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Crkva Vidova patrijarh Irinej

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.150.302 посета
Тренутно на сајту: 545 посетилац(a)