Од септембра и званично образовни профил модни кројач у МСШ 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Од септембра и званично образовни профил модни кројач у МСШ
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
17.08.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Представници Машинско-саобраћајне школе (МСШ) потписали су данас Уговор о дуалном образовању са представницима

чачанских фирми Велтекс, Тифани и Пи-Ес фешн.

У Машинско-саобраћајној школи од 01. септембра заживеће трогодишњи образовни профил - модни кројач.

Предвиђено је да овај образовни профил похађа 30 ученика. После два круга, уписано је 29 будућих средњошколаца, а у овој школи се надају да ће и то једно упражњено место бити попуњено до почетка школске године.

Алекандар Дилпарић из Машинско-саобраћајне школе, каже да ће ученици практичну наставу имати у три текстилне фирме.

"Наша обавеза је да ученицима обезбеди редовно похађање наставе у школи, у сарадњи са родитељима и компанијама. Практична настава је поверена текстилним фирмама које имају инструктире који ће бити задужени за ученике. Они ће пратити њихово напредовање и у сарадњи са координатором из школе радиће на томе да ученици добију право образовање", објаснио је Дилпарић.

Према његовим речима, ученици ће у првој години имати један дан практичне наставе, у другој два, а у трећој три, додајући да ће имати низ предмета који се односе на њихово стручно образовање.

Фото: Глас западне Србије

Иван Радовановић из Пи-Ес фешна, рекао је да је овај пројекат мали корак који ће допринети решавању проблема.

"На тржишту, с једне стране имамо велики број незапослених, а са друге стране имамо потребе компанија за одређеним профилима, радника којих нема на тржишту. Верујемо да ће после прве године ученици бити оспособљени за бављење овим послом и очекујемо да сви који су на обуци, уколико буду жежели, остану код нас", истакао је Радовановић.

Маркетинг менаџер компаније Тифани, Тамара Карапанџић, изјавила је да се залажу да што већи број ученика упише овај смер и да им то буде жеља.

"Имамо жељу, вољу и кадар, а надам се да ће и они имати жељу, вољу и ентузијазам да науче све оно што смо спремни да им пружимо", нагласила је Карапанџић.

Милица Тешановић из фирме Велтекс каже да су спремни да пренесу знање свим ученицима, јер имају добре кадрове.

"Ово је нешто ново за нас и за ђаке. Олакшавајућа околност је да сам и ја завршила дуално образовање у Немачкој, као и валсница фирме, тако да ћемо се трудити да на начин на који смо ми добили знање пренесемо даље, па чак и боље", рекла је Тешановић.

Руководилац центра за дуално образовање Привредне коморе Србије, Ана Стојановић, рекла је да од ове године дуално образовање постаје део система образовања.

"Проширило се на готово све веће градове и општине широм Србије и за разлику од пет образовних профила са колико је започето пре неколико година, од ове године заживеће 19 профила у више од 100 школа", истакла је Стојановић.

Према њеним речима, град Чачак је један од успешних примера како дуално образовање показује добру сарадњу између привреде и образовања.

Директор Регионалне привредне коморе Краљево, Звонко Туфегџић, изјавио је да се на овом пројекту радило више од 10 година и да је Чачак најозбиљније стао иза ове приче.

"Ово су почетни кораци и надамо се отварању нових одељења на основу захтева привреде", рекао је Туфегџић.

Помоћник градоначелника Чачка, Владан Милић, рекао је да су град и држава препознали да је дуално образовање важно како би се смањила незапосленост.

Он каже да град има у плану отварање пољопривредног одељења у Прехрамебено-угоститељској школи.

Члан Градског већа задужен за образовање Милан Лукић, каже да су Привредна комора Србије и привреда града Чачка препознали увођење новог образовног профила у оквиру дуалног образовања.

"Систем дуалног образовања је добро прихваћен. Колико је важно теосријско, толико је важно и практично образовање", закључио је Лукић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.777.695 посета
Тренутно на сајту: 420 посетилац(a)