Ђеновић: Није реч о аутокефалности, Цариград још једном признао надлежност Српске цркве у Северној Македонији 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ђеновић: Није реч о аутокефалности, Цариград још једном признао надлежност Српске цркве у Северној Македонији
Trenutno na sajtu: 627       |       Podeli:
10.05.2022 | 0 коментар(а)



Током јучерашњег дана у појединим медијима појавила се информација да је Васељенска
Илустрација, фото: ГЗС

патријаршија признала тзв. Македонску православну цркву, а коментар на најновија дешавања на том плану за Глас западне Србије дао је верски аналитичар Драшко Ђеновић.

Ђеновић напомиње да је одлука васељенског (цариградског) патријарха која је објављена и на сајту тзв. Македонске православне цркве, само и искључиво прилог заједништву свеправославног света јер ће македонски свештеници моћи убудуће равноправно да служе са свештеницима осталих канонских православних цркава.

„То је, како би се рекло црквеним речником, евхаристијско заједнишво, а никако аутокефалност. Немојмо заборавити да се питање канонског поретка тзв. Македонске православне цркве препушта Српској православној цркви и ова одлука на одређени начин само охрабрује наставак дијалога ради решавања правног статуса Цркве у Северној Македонији. Тумачимо то на начин да је Цариград још једном признао надлежност Српске православне цркве када је у питању Северна Македонија”, објашњава верски аналитичар за ГЗС.

Ђеновић је указао на чињеницу да је на Ђурђевдан ове године, 6. маја, члан Синода СПЦ, епископ зворничко-тузлански Фотије, изјавио у својој беседи да је „могуће да ће се током мајског заседања Сабора СПЦ у Сабор примити и Македонска православна црква”.

„То би могло да значи да ће се македонска црква примити у Сабор, да ће њени епископи постати део Сабора и да ће се македонска црква практично ’вратити’ у Српску православну цркву, али да ће имати високи степен независности”, каже он.

По његовом мишљењу, степен независности би могао да личи на онај какав имају Финска или Естонска православна црква у оквиру Московске патријаршије или какав је некада под Српском патријаршијом имала Православна црква Чехословачке.

„То је потпуна независност у унутрашњем деловању унутар граница Северне Македоније, а да се за поглавара, нпр. архиепископа охридског – што је званичан назив за македонску цркву – Стефана, даје сагласност из Београда, односно да то мора да потврди српски патријарх. Такође, они би требало да спомињу српског патријарха на првом месту, као свог патријарха иако ће бити самостални и независни”, категоричан је Ђеновић.

У прилог својој тези да је реч о синхронизованој и координисаној акцији у којој су и цариградски и московски патријарх, али и епископ Фотије, иступили као најава успостављања и повратка канонског поретка, он каже да су се претходних дана, далеко од очију јавности, одвијали разговори између Српске православне цркве и представника поглавара македонске цркве, архиепископа охридског Стефана.

 


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


spc makedonska crkva autokefalnost drasko djenovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.095.962 посета
Тренутно на сајту: 628 посетилац(a)