Чачански репортер жртва злопупотребе податка 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чачански репортер жртва злопупотребе податка
Trenutno na sajtu: 486       |       Podeli:
28.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Све чешће се дешавају злоупотребе личних података, а према Закону о заштити података личности,



онај ко их даје, одговоран је исто колико и онај што их злоупотребљава. У Чачку се десила непријатна ситуација када су лични подаци јдног грађанина доспели и до страног држављанина

 

Чачанина Гвоздена Николића зауставили су саобраћајни полицајци и писали казну коју је уредно и платио. Али, проблем настаје када је тај догађај са детаљима из пријаве стигао до друштвених мрежа, па чак и страних држављана.

"Немам примедбу на саобраћајну полицију, али сам био шокиран кад је након непуних 24 сата позвао човек, страни држављанин и позамашног досијеа, и саопштио ми где сам возио, којом брзином, тачну локацију итд. Наравно да сам забринут јер у тој пријави стоје моји лични подаци, матични број, адреса становања", објаснио је Николић.

Неоходно је да државни органи реагују на овакве ствари и да заштите све грађане, без обзира о коме се ради, јер се не зна где ти подаци могу да заврше и у које сврхе могу да се користе, упозорава Николић.
Неоходно је да државни органи реагују на овакве ствари и да заштите све грађане, без обзира о коме се ради - изричит је Николић.

Житељи града на Морави свесни су опасности коју узрокује злоупотреба личних података као угрожавање грађанских права.

Имајујћу у виду своје искуство у адвокатској пракси Никола Ковачавић сматра да да пуштање информација које имају службена лица полиције односе се на два кривична дела, од којих је једно злоупотреба службеног положаја.

Адвокат Никола Ковачевић, Фото: ГЗС

„Сматрам да у случају када се ради о цурењу неких информација, које посебно iмају службена лица полиције, може да се ради о два кривична дела:једно је злоупотреба службеног положаја, када службеник полиције даје информације трећем лицу како би оно имало неку корист од њих, а ан које није овлашћен. Поред тога можемо говорити о кривичном делу примању мита, у случају када је за давање инфомације у виду новца или одређеног поклона”, каже адвокат Ковачевић.

Проблем злоупотребе личних података није од јуче и бројни су примери грађана који управо због тога имају силне непријатности, а поједини и велику материјалну штету.

 ГЗС

Опширније у прилогу ТВ Курир:

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Zloupotrevba licnih podataka reporter Gvozden Nikolic saopbracajna policija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.194.181 посета
Тренутно на сајту: 487 посетилац(a)