Вучић: Већ следеће недеље можда уведемо полицијски час од 24 сата  


Вучић: Већ следеће недеље можда уведемо полицијски час од 24 сата
30.03.2020 07:04 | 0 коментар(а)Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да ће, ако се не промени понашање грађана, бити спреман идуће недеље да влади

предложи увођење полицијског часа на 24 часа.

"Увешћемо полицијски час на 24 сата идуће недеље, ако ове мере не функционишу, како би заштитили животе грађана», најавио је за ТВ Прву.

Упитан да прокоментарише то што неки стручњаци сматрају да би Србија, као Кина, требало да уведе 24- сатни полицијски час, указао је водитељки да је почела емисију тиме да га нападају за мање демократије, угрожавање слободе кретања, да би дошла до овог питања.

"У међувремену сам био крив за ограничење кретања кућних љубимаца. Када би се све укинуло, рекло би се „ево га Ким Џонг“, забранио је да дишемо и живимо. У таквој ситуацији, нисам заинтересован шта ће рећи било ко, већ само лекари“, поручио је он.

"Ја ћу бити спреман да влади предложим, ако се не промени понашање, 24 часовни полицијски сат », подвукао је он.

Рекао је да то подразумева да на улицама неће бити нико. Казао је да је незадовољан како су изгледале улице јуче.

"Ако буде било потребно донећемо ту одлуку јер је циљ да заштитимо људе. Ово радимо не због нас, јер да је тако не бисмо рекли шетајте кућне љубимце. Суштина је да људи морају да разумеју да носе опасност. Свако има право да буде неодговоран за себе, али не и за друге. Немате право да угрозите друге људе, ни мајку, ни оца, ни било кога. Морате да се понашате одговорно", нагласио је он.

Вучић је истакао да ће, ако се буде уводио 24-часовни полицијски час он бити најстроже контролисан - ко год буде на улици биће приведен.

На питање како ће се грађани снабдевати, Вучић је искрено одговорио да у овом тренутку не може да одговори: "Први пут ћу у животу то да видим".

Упитан за савет људима који желе да буду одговорни казао је »само слушајте шта говоримо, и понашајте се у складу са одлукама државе. Останите кући ».

Рекао је да сваки дан размишља о свему, а тако ће и о томе како ће да изгледа 24-очасовни полицијски час.

Вучић је истакао да се држава сналази и бори и за сваку машину и лекове.

Рекао је да је писао председнику Бразила да Галеници омогући увоз сировине да би правили Хлорокин, лек који се користи у лечењу оболелих.

"Упутио сам писмо и мислим да смо добили први позитиван одговор, а Галеника би за 10 дана, када добије сировине, да га производи",, рекао је он.

Упитан да ли постоји несташица тог лека у Србији, рекао је да не постоји, јер смо пријавили да имамо 6. 000, а имали смо 13. 000.

Две седмице 24-сатна забрана кретања...

Вучић је изјавио да хиљаде грађана и пензионера на дневном нивоу крши забрану кретања.

Наводи да је већина одговорних грађана, али да ће их неодговорни угрозити.

Он је рекао да чека анализе кинеских стручњака после чега ће одлучити о евентуалном увођењу забране кретања током 24 часа на две седмице.

"Одмах ћу за пола сата то ресити", рекао је Вучић, објашњавајући да ће се сачекати бројеви о степену смртности, броју заражених и процене колико ће болнице моћи да приме.

Он је навео да ће Србија имати болничких капацитета укупно за 20 000 људи.

Каже и да је молио кинеске стручњаке да остану Србији и дуже од две недеље, као и да су њихове главне препоруке усмерене на изолацију.

"Полицијски час на 14 дана, нико од глади не може да умре, али после тога се круг заражених драстично смањује", указао је Вучић и додао да ако се придржавамо мера и дисциплине за много краће од два месеца можемо да изађемо из овога.

"То морају људи да разумеју. Држава не може да издржи такав притисак, оваква ситуација није постојала никада ", истакао је Вучић наводећи да је било пандемија али не са оваквим негативним ефектом.

Каже и да ће имати негативне ефекте на економију, али да је њему примарна заштита људи.

Ако би се изолација спровела, нема сансе да вирус опстане, сматра Вучић, јер би у супротном прогресија дневно била око 33 одсто.

’То причају и Кинези, то је геометријска прогресија. То су тешки бројеви, желим да се борим и надам", рекао је.

На питање да ли се прича о могућности стотина мртвих, каже да не жели о томе да говори, али да ће на хиљаде мртвих бити у САД и другим земљама.

Наводи и да Трамп покушава пре свега да сачува економију.

"Нисам растрзан као он, много ми је лакше, хоћу да заштитим здравље људи", навео је Вучић.

Не смемо да ризикујемо – мере државе нису хир

Вучић је поручио да Србија не сме да ризикује са корона вирусом и да мере које држава предузима нису хир.

"Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо", рекао је Вучић.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриктивније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

"Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа... Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели", рекао је Вучић.

Он је навео да су органи реда пуштали људе "на милион места" без казни и да су их само упозоравали да треба да иду кући.

"Немојте да играте кошарку, јер не постоји санса да, ако је неко заражен, и ви не будете заражени", рекао је Вучић.

Упитан шта каже онима који кажу да је сам чини и језивијом, Вучић је рекао да у овом тренутку постоји нешто што је прече, а то су животи људи.

Вучић је рекао и да се труди да не паничи, али да има страх због одговорности.

Он је рекао да му припада улога лошег полицајца, некога ко мора и најтеже и најлошије вести да саопштава и да се бори.

"Али, разумем људе који мисле да сам арогантан и лоше говоре о мени, али на крају ипак послушају ово је таква ситуација", рекао је Вучић.

Упитан како је, Вучић је рекао:

"Ако бих рекао добро, не бих, осим у здравственом смислу, био искрен, а ако бих рекао лоше - демотивисао бих и дестимулисао људе, а морам да их мотивишем", рекао је Вучић.

Хоћете ли сад правду или животе?

Вучић је изјавио да је одлука о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца, у периоду од 20 до 21 час, донета јер се боримо за животе људи, иако је то можда неправедно према већини људи који поштују мере владе о полицијском часу.

"Не постоји човек који не воли псе, али, има ли нешто прече од живота људи?”, упитао је Вучић..

Како је појаснио, када власници само у једној згради у “блоку” изведу љубимце, у просеку из 10 станова, они разговарају, улазе можда и по двоје троје са љубимцима у лифт, хватају за гелендере…

“Сваки такав излазак нам додатно компликује ситуацију. Знам да се већина осећа да су јаки, да нису угрожени, што није далеко од истине, али не смемо да ризикујемо, то морају да разумеју”, рекао је Вучић.

На питање зашто испаштају они који се владају како треба зарад неколицине која не поштује правила, Вучић је рекао да је сагласан са таквим гледиштем, јер 90-92 одсто људи поштује, али 8-10 одсто људи не.

И због њих морамо сви да се склонимо, јер ово није нешто где можете да оцењујете да ли се неко добро влада, већ морамо да се заштитимо од људи који не поштују мере.

Упитан зар то није неправедно, узвратио је питањем - “хоћете ли сада правду или животе.

“Не знам шта би било праведно, да кажемо - молим вас изађите, јер сте у праву, а када умру хоћете ли ви са правдом да будете у праву”, указао је Вучић.

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ.

У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу.

“Када видим да баке и деке имају чисту килиничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај”, рекао је Вучић.

Подсетио је да су угроженији и гојазни људи, уз оне са хроничним обољењима.

“Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашњавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају”, рекао је Вучић.

Жаришта тамо где се вратило 400.000 наших грађана

Вучић је изјавио да се у Србију вратило 400.000 наших грађана и да је то дозволио да би помогао нашим грађанима, али да су сва жаришта короне која данас имамо тамо где су се наши људи вратили.

"Некад ми дође да плачем због тога што сам то урадио, ломио сам се и желео сам да помогнем нашим грађанима који долазе из иностранства. Погледајте, нама свако место које је жариште, и то троје људи из Кикинде које је умрло стигло је из Милана преко Темишвара... Све на југу Србије се отворило тек када су дошли људи споља, читаво Поморавље предвођено Ћупријом, Свилајнцем и Деспотовцем...", рекао је Вучић.

Све нам је стигло од тог тренутка, додао је он.

Истиче да не можемо да кажемо нашим грађанима да не могу да уђу у земљу, као и да их и даље примамо из свих делова света, које довозимо.

"Нисмо били спремни, било је немогуће да примимо 400.000 људи без велике штете, али толико смо примили. Србија данас има за толико више становника него пре месец дана".

Вучић каже да смо примили 400.000 људи од тренутка затварања граница, и то само у једном дану 320.000, и после још два дана остале.

Како каже, они долазе и даље, али то сада много боље контролишемо, пошто иду у карантин и тестирају се.

Истиче да нема ниједне групе или авиона а да ниједан случај није потврђен и да онда цела група иде у карантин, а заражени на лечење.

"Нама је 19 војника који су били на граници са Хрватском, који су радили са људима који долазе из иностранства, заражено. 642 људи у војсци је под изолацијом, нека је 100 измислило јер се уплашило, али осталих око 550 раде веома тежак посао".

Нама војска чува и геронтолошке центре и не дај Боже да нам корона уђе у Геронтолошке центре, додао је Вучић.

Урадили смо све што је једна држава могла да уради

Вучић је изјавио да је од почетка, и пре него што вирус корона ушао у Србију, говорио да морамо да се понашамо озбиљно и одговорно, јер су надлежни знали да ће бити тешко, иако не оволико, додајући да су и, поред тога, брже разумели ситуацију него сви други и да је урађено све што је једна држава могла да уради.

Вучић је, упитан да ли је крајем фебруара процена за Србију и Европу била другачија, с обзиром на оптимистичније изјаве на прес конференцији коју је одржао са стручњацима, рекао да је он и тада говорио да морамо да будемо одговорни, а да је, доктор Несторовић, желео можда да одобри људе.

"Тада смо очекивали да ће бити тешко, али не оволико, али смо то брже разумели него сви други. Када говорите о Несторовићу... Мене могу да нападају, навикао сам, али нећу да дозволим да нападају лекаре, Кона и Несторовића, зато што су рекли да смо урадили све што је једна држава могла да уради“, рекао је Вучић.

Он је навео да никакв проблем не би имао да каже да је неко много тога погрешио, да је то тако, али да разуме политичку потребу да се покаже да је неко крив за нешто.

„Обично цитирају Несторовића, за којег мислим да је геније, фантастичан човек. Важно је пред велику кризу људима говорити да смо ту да се боримо. Мој тон је био у складу са ситуацијом, али он ни једног тренутка није говорио да нећу да се борим. Сваки дан се борим“, рекао је Вучић.

Додао је да се, за разлику од оних који то желели, склонио у „мишју рупу“, није се сакрио, већ да је и тада рекао да нас чека велика криза и инсистирао да будемо озбиљни.

Несторовић је, каже, желео да одобри људе, да се не уплаше, али се, истиче, нико није спрдао са ситуацијом.

„Био је оптимистичнији тон, када немате мртве, али смо и тада знали да ће до тога доћи“, додао је.

Разуме, каже, потребу сваког да пронађе нешто да би могао другог за нешто да окриви.

„Ако је то решење, крив сам. Први смо увели ванредно стање, полицијски час, све мере, имали смо храбрости да се не додворавамо људима , већ да уводимо неопходне мере“, рекао је Вучић.

Када 24-сатни полицијски час, до када ванредно стање, о изборима после

"Најгора ситуација по свему је у Београду. Највеће жариште и највећа опасност. Више од половине заражених, а моја процена је да ће бити 60 одсто", каже Вучић и додаје да кинески стручњаци још нису за меру затварања града.

"Они су за тежу меру, за полицијски час, а то ћемо преломити и зависи од наредна три дана", наводи Вучић.

Кад је реч о ванредном стању, Вучић је рекао да ће оно бити укинуто оног часа када видимо да заразу имамо под контролом.

О изборима ће се, каже, говорити онда када буде нормално време, без короне.

"После тога, сешћу са политичким странкама. Сада нико не прича о политици", рекао је Вучић и додао да ни он не жели сада о томе да говори.

Изразио је саучешће свима који су изгубили најмилије, а исказао је захвалност и огромну подршку лекарима, медицинском особљу, веледрогеријама, апотекама, фармацеутској индустрији, војницима и полицајцима, као и свим људима који се одговорно понашају.

"Само да ово прођемо, за све друго мање бринем. И за економију. За све, сем за здравље људи", рекао и поручио:

"Останите код куће, опомените родитеље, децу све да то раде".

"Били смо поштени, отворени, боримо се даноноћно. Људи виде да смо својом способношћу обезбедили све сто нису други. Многи нас потцењују, ја волим да мисле да сам лошији. А дао сам себи дао за право да говорим исто што и Курц и Конте", наводи Вучић.

Каже и да је свима окренуо телефон, понудио помоћ и подршку.

"Има много оних који су нас пријатно изненадили, посебно Кинези, а у региону је коректна сарадња", навео је и додао да Црну Гору уопште не жели да коментарише.

Додао је и да за РС Србија мора да обезбеди респираторе и другу потребну опрему.

Он верује да ће грађани ове године моћи да иду на годишње одморе и препоручио да то учине у Србији.

"Скоро сам уверен у то да ће људи ићи на одморе, али то зависи од сваког од нас", истакао је председник и поновио да нико не може да превари Србију, а да жели да се сачувају животи наших родитеља.

ГЗС/ ТанјугПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic gostovanje tv prva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 99.938.449 посета
Тренутно на сајту: 60 посетилац(a)