Отворена изложба саткана од игре слова 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Отворена изложба саткана од игре слова
Trenutno na sajtu: 567       |       Podeli:
16.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Изложба „Павић од Ш до А", посвећена животу и стваралаштву књижевника Милорада

Павића отворена је у Галерији чачанске Библиотеке у четвртак, 15. октобра. Ликом и делом српског прозног писца, песника, историчара српске књижевности, стручњака за барок и симболизам, професора универзитета, академика и много тога још бавио се ауторски тим Библиотеке града Београда Исидора Ињац, Владислава Ивковић Марковић и Марјан Маринковић. Плод њиховог рада је мултимедијална двојезична изложба у форми својеврсног речника, настала прошле године поводом девет деценија од рођења и десет година од смрти Милорада Павића као и тридесет и пет година од објављивања његове најпознатије књижевне творевине, романа „Хазарски речник".

Изложбу чини 30 слова која нису сложена ни азбучним ни абецедним редом, увеличане тарот-карте као и видео-презентација корица Павићевих романа преведених на тридесет девет језика у више од три стотине издања.

Ова изузетна поставка, сва у игри слике и речи, кренула је на своје прво гостовање и стигла у Чачак и то баш на дан рођења великог писца, а о идеји и концепту изложбе говорила је Исидора Ињац, један од аутора и уредник програмских активности Библиотеке града Београда.

„Задовољство делимо са вама, јер на неки начин славимо први рођендан изложбе баш у Чачку и ово је прво место на које је она отишла ван Библиотеке града Београда, ако изузмемо дигитално представљање у Културном центру у Паризу. Ја сам само прва међу једнаким ауторима и заиста могу да потврдим да смо уживали радећи заједно. Концепт је подразумевао да слова азбуке буду насумично поређана и то изложби даје додатни шарм, јер где год да оде никада неће бити иста. То и јесте био циљ и потпуно је у складу са поетиком Милорада Павића, зато се надамо да је Чачак почетни терминал са кога ће ова поставка наставити свој дуги пут", рекла је Ињац.

Уредник програмских активности Библиотеке града Београда Исидора Ињац

Милорад Павић је врло често говорио „не смеш да сметаш свом роману... како време протиче, ја сам све мање писац својих књига и све више писац оних будућих, које по свој прилици неће никада бити написане". Ову изложбу, која ће можда у његовим читаоцима оживети нове слике и доживљаје, отворила је директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков

„Мислим да је највећи комплимент и Библиотеци града Београда као продуценту ове изложбе и ауторском тиму било одушевљење и поздрав који су приликом отварања у Београду упутили Павићева супрга Јасмина Михајловић и син Иван. Нажалост, штета је велика што се пандемија испречила и онемогућила планирана гостовања, али шта би се могло испречити испред великог Павића осим пандемије, све остало би било ситно. Ова изложба је права мера подсећања на писца који и данас траје и изузетно ми је драго да је Чачани могу видети", казала је Нинков.

У музичком делу програма учествовао је ученик Средње музичке школе Давид Јовановић који је на хармоници извео композицију Џорџа Гершвина. Сви заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати до 3. новембра, у Галерији Градске библиотеке Чачак.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak biblioteka izlozba milorad pavic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.149.930 посета
Тренутно на сајту: 567 посетилац(a)