Око 29.000 рудара у Србији данас обележава свој празник 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Око 29.000 рудара у Србији данас обележава свој празник
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
06.08.2020 | 0 коментар(а)



Око 29.000 рудара у Србији данас ће обележити свој празник - Дан рудара и поново затражити боље услове, већу зараду, безбедност и заштиту на раду.
Око 29.000 рудара у Србији данас обележава свој празник, Фото: РИНА

 Тим празником обележава се 117 година од познатих штрајкова у Сењским рудницима, у знак сећања на 6. август 1903. када су се рудари Сењског рудника штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега.

Свима је тада скраћено радно време и добили су бесплатно уље за лампе за осветљавање јама.
Председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Марковић каже у изјави за Тањуг да су рудари тада својом снагом и енергијом изборили боље услове рада, веће зараде и скраћено радно време.

"Рад у руднику је, како се обично каже, хлеб са седам кора", истиче Марковић.

Како каже, рудари ће обележити свој празник у другачијим условима због ситуације са корона вирусом и тај синдикат неће сутра свечано, као и обично, најбољим појединцима уручити сат са угравираном посветом, већ ће свечаност бити одложена док се не стекну одговарајући здравствени услови.

Рудари су све време пандемије радили у све три смене, али по много тежим условима пошто су морали да носе маске и друга заштитна средства, као и да држе дистанцу између себе, навео је он и додао да је производња у рударском сектору, према званичним подацима, опала у другом кварталу за 0,2 одсто.

"Наш задатак и обавеза, не само синдиката већ и државе и локалних самоуправа, да се рударима омогуће безбедни услови рада, као и боље плате".

Просечна плата рудара је у новембру 2019. године била око 87.000 динара, казао је Марковић истичући да би њихове зараде требало да буду веће.

Напомиње да је од деведесетих година прошлог века рударски сектор био запуштен, али да је претходних година дошло до помака по питању инвестиција, као и са приватизацијом РТБ-а Бор и другим улагањима.

"Далеко смо још од услова који се примењују у европским рудницима, али чини ми се да се у протеклом периоду доста улагало и надамо се да ће још више да се улаже. То су очекивања синдиката. Ако видимо да је сама најава предсендика државе да ће плате до 2025. бити знатно веће, онда је задатак синдиката да то прати".

"Свим рударима у Србији упућујемо срдачне честитке поводом Дана рудара и изражавам дубоко поштовање за тежак, високоризичан и одговоран посао који обављате. Такође, вам поручујем да ћу увек бити са вама и да је дужност свих нас да радимо на унапређењу безбеднијих услова рада и адекватне награде за ваш рад", поручио је Марковић у честитки рударима.

Такође, министар рударства и енергетике Александар Антић честитао је 6. август - Дан рудара свим запосленима у рударском сектору и најавио велика очекивања од улагања око три милијарде долара у модернизацију рудника у Бору, отварање рудника "Чукару Пеки" и "Јадар" што ће тај сектор дићи на још виши ниво.

"Људима који се баве једним од најтежих и најодговорнијих послова желим да изразим пуно поштовање за њихов савестан рад и да најавим даљу подршку државе, пре свега у унапређењу њихове безбедности и заштите на раду", навео је Антић и подсетио да је домаћи рударски сектор један од најдинамичнијих делова привреде.

У њему ради око 29.000 људи, што је повећање од 11,9 одсто у односу на исти период 2019, и чини једну од окосница наше економије, рекао је Антић.

Нагласио је да се интензивно ради на геолошким истраживањима на подручју Бора, Ресавице, у Тимочком комплексу, као и у нашим великим угљенокопима у Колубари и Костолцу.

 

 

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rudar srbija medjunarodni dan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.470.773 посета
Тренутно на сајту: 374 посетилац(a)