Стазама пријатељства мора да се иде често, да не би зарасле, Одржан традиционални Марш пријатељства у Горњем Милановцу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Стазама пријатељства мора да се иде често, да не би зарасле, Одржан традиционални Марш пријатељства у Горњем Милановцу
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
11.06.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Норвешко друштво Србије и огранак Српско – норвешког друштва Горњи Милановац
Фото: ГЗС

и ове године организовали су традиционални Марш пријатељства. Сусрет интернираца и њихових потомака започео је скупом испред Норвешке куће, где су се присутнима обратили председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и Ролф Фјелестад, председник Друштва пријатељства из Норвешке.

Mарш пријатељства наставља традицију у Горњем Милановцу, Фото: ГЗС

„Драги пријатељи, добродошли у Горњи Милановац. Драго ми је да смо се после скоро три године окупили да наставимо нашу традицију – Марш пријатељства. Јако ми је драго што видим пријатеље из Норвешке и желим вам да се у Горњем Милановцу осећате као код своје куће. Велика је част наставити нешто што су неки много пре нас започели. Добро је што на ову лепу дечицу преносимо нашу традицију и то ми указује да ћемо наставити наше пријатељство још дуго, дуго”, рекао је Дејан Ковачевић.

„Данас је дан када су пре 80 година преко 4000 младића из ваших крајева депортовани и стигли у Норвешку као ратни заробљаници. Нажалост, само њих 1900 су преживели и вратили се у своју домовину, док је већина нашла своје вечно пребивалиште у Норвешкој. Врло је важно да се увек сећамо те страшне трагедије која се догодила. Али данашњи дан је првенствено дан осамдесетогодишњег пријатељства између наша два народа. Ово је јединствено пријатељство у европској историји, друго овакво не постоји и морамо радити на томе да оно опстане. То тражи да се сви ангажујемо. У Норвешкој имамо једну пословицу која каже да стазама пријатељства мора да се иде често да не би зарасле. Тако је и са нашим пријатељством, морамо да се срећемо чешће и да га негујемо и не смемо да дозволимо да оно нестане са генерацијама које долазе. Данас ћемо прославити и почетак реновирања Норвешке куће која је најважнији симбол нашег пријатељства. Задовољство ми је да вас обавестим да ће Норвешко друштво и пријатељи из Норвешке подржати овај пројекат са 250 000 круна и предавањем овог симболичног чека желим да означим почетак реновирања”, рекао је Фјелестад.

Историја се не заборавља,Норвешка кућа у Горњем Милановцу сведочи о пријатељству, Фото: ГЗС

Поред чека, Фјеллестад је уручио председнику општине и симболични поклон за општину Горњи Милановац који представља делове ограде са логора Усен, у коме је готово 400 младића из наших крајева изгубило животе. Председник Ковачевић се захвалио и најавио да ће и Општина Горњи Милановац из свог буџета издвојити средстсва за реновирање Норвешке куће.

Брдо мира, спомен парк у Горњем Милановцу, Фото: ГЗС

Након овога, програм је настављен у спомен-парку Брдо мира, где су председник Ковачевић и председник Друштва пријатељства из Норвешке, Ролф Фјеллестад, положили венац на споменик страдалим интернирцима у Норвешкој.

Норвешка кућа изграђена је 1987. године по пројекту чувеног београдског архитекте Александа Ђокића (1936-2002). Норвешка кућа је спој традиције народа Норвешке и Југославије. Представља спој прамца викиншког брода и дрвеног српског конака, тако да подсећа и на норвешку и на српску културу. Невероватна конструкција ове грађевине на најбољи начин осликава спој необузданог викиншког духа и бурног балканског темперамента.

Спомен-парк Брдо мира се налази налази на узвишици изнад Горњег Милановца, градском насељу и седишту истоимене општине у Моравичком округу.

Овај споменички коомплекс простире се на око 4,5 хектара површине на којој је засађено више од 3000 стабала различитог дрвећа и украсног шибља. Простор је изабран јер се на њему већ налазила костурница бораца таковског краја и костурница црвеноармејаца који су учествовали у борбама за ослобођење овог краја. Комплекс је настајао у периоду од 1961. до 1966. године, а садњу стабала су извели гоњомилановачки средњошколци. Простор је подељен централном стазом и степеништем на два једнака дела, на којима се налазе спомен-обележја. Свечано су га отворили Јосип Броз Тито и Леонид Брежњев 2. октобра 1962. године.

Од изузетне историјске важности, Брдо мира и Норвешка кућа свакако су места која они који посећују општини Горњи Милановац требају обићи.

 

 

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC NORVESKA MARS PRIJATELJSTVA PRVI SVETSKI RAT DRUGI SVETSKI RAT DEJAN KOVACEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.888.507 посета
Тренутно на сајту: 440 посетилац(a)