Медведи на Јадовнику остали у јазбини 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Медведи на Јадовнику остали у јазбини
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
16.02.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Према народном веровању, ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи се

уплашени од сопствене сенке врате у зимски сан, зима ће потрајати још шест недеља. Медени у Палићком зоолошком врту радо је изашао из јазбине и најавио пролеће. Екипа “РТС -а” проверавала је на Јадовнику, планини изнад Пријепоља, да ли се медвед појављивао.

На празничној гозби на хранилишту Кашан, било је и вукова, лисица, белоглавих супова и гавранова, само медведа није било, а гостио се од новогодишњег дочека па до недавно.

„Мрки медвед се од октобра није појављивао на хранилишту до Нове године, па се појавио 31. децембра, односно првог јануара… Појављивао се и за Бадњи дан и за Божић, и други дан Божића и након тога је нестао. Нема га више на камерама, не појављује се, у хибернацији је, у зимовнику”, каже Вјекослав Јоксимовић из Удружења грађана „Јадовник”.

Тај који се појављивао није јадовнички медвед Милош, кога преко сателитске огрлице Тим за мониторинг медведа прати од пре две године.

„Милош се појављивао у близини хранилишта јер знамо по џи-пи-ес одашиљачу, и био је у непосредној близини. Он је дочекао православну Нову годину и залегао је, заспао је 15. јануара и још увек спава”, наводи Јоксимовић.

Чувари природе ипак сваки пут на хранилиште изнесу и порцију кукуруза за медведа.

Дакле, јадовнички горски цар није најавио пролеће, а не би се рекло да ће скоро ни по висини снежног покривача на планини. Зато ми подсећамо на још једно веровање повезано са Сретењем. Кажу да ће се девојке удати за мушкарца сличног, по карактеру и изгледу, оном којег су првог угледале на сретењско јутро.

 

РТС / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje jadovnik medvedi san sretenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.752.620 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)