Испуњена последња жеља храброг оца 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Испуњена последња жеља храброг оца
Trenutno na sajtu: 429       |       Podeli:
07.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Бранки Недовић из Горње Трепче код Чачка, оболелој од мултипле склерозе, уручена је столица за лакше кретање, урађена по нацртима њеног оца Бранка.

На жалост, храбри отац и иноватор није дочекао да види ћерку у novoj столици коју је осмислио да би јој олакшао живот. Бранко је преминуо прошле године, али је у последњим деценијама живота конструисао и патентирао неколико помагала. По његовим скицама запослени у Машинско - саобраћајној школи и чачанској фирми „Унипромет", уз подршку Града Чачка, направили су столицу за Бранку.

„Безгранично сам захвална што је мој тата, са тим његовим годинамаа живота, успео да прозре до те идеје, и да нађе тим људи са којима може да реализује своју замисао, да би помогао мени", поносно прича Бранка Недовић о свом оцу, некадашењем погонском машинбравару.

Професор Драгиша Петковић из Машинско - саобраћајне школе

Прва подршка Бранку, био је професор Драгиша Петковић, који је притекао у помоћ са колегама из Машинско - саобраћајне школе. Они су његове скице претворили у дело, и направили први прототип.

„Када је Бранко први пут пре неколико година дошао у моју канцеларију, видео сам скромног човека од 80 година, али пуног ентузијазма, оца који је тачно знао шта хоће. Показао ми је своје скице и ја сам се одмах договорио са колегама да то морамо завршити. Требало је много рада и труда, али наилазили смо на разумевање од свих којима смо се обратили", рекао је Драгиша, сећајући се дана када је почео да ради прототип помагала.

Ову лако покретљиву столицу, која се може ротирати за 360 степени, са механизмом кретања и напред и назад, од најквалитетнијих материјала направили су радници и инжењери фирме „Унипромет".

Милисав Новичић, власник „Унипромета”

„Драго ми је што испред компаније Унипромет, могу да поклоним ову столицу, која је израђена по документацији Бранкиног оца, а сређивали су је наши људи из Краљева и разрађивао наш технички биро. Слажем се да ова столица може да се патентира уз неке мале измене", истакао је Милисав Новичић, власник „Унипромета”.
Причу о Бранки и њеном оцу објавили су и бројни медији, а Град Чачак посредовао је и пружио подршку да се његова идеја спроведе у дело.

„Иницијатива је кренула од две новинарке, Зорице Зоћевић и Зорице Савић, које су урадиле неколико прича о Бранки, али и од Бранка који је дошао код градског већника Немање Трнавца. Након разговора, дошли смо до закључка да морамо да помогнемо и да учинимо све како би га подржали у ономе што Бранко ради годинама, и што је најважније за његову ћерку. Срећан сам што је ту иницијативу подржало десетак чачанских привредника, а носилац посла био је Унипромет", истакао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Бранка је добила и механички физиотерапеутски стимулатор за побољшање циркулације, који је такође Машинско - саобраћајна школа урадила по нацртима њеног оца.
Ова помагала олакшаће Бранки живот, али су и доказ да љубав и брига оца може да мотивише ум да направи чудо.

ПЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.741.619 посета
Тренутно на сајту: 430 посетилац(a)