Црвено злато поскупело скоро читав евро по килограму 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Црвено злато поскупело скоро читав евро по килограму
Trenutno na sajtu: 622       |       Podeli:
17.06.2022 | 1 коментар(а)



У ваљевском малиногорју, где се према проценама малина гаји на око 1.600 хектара,
Фото: ГЗС

почела је берба најпрофитабилнијег српског воћа. Прве количине црвених плодова већ су завршиле и у овдашњим хладњачама.

Од почетних 450 динара откупна цена је за неколико дана скочила за још 100 динара. Иако ће према проценама ове сезоне бити убрано мање ”црвеног злата” него лане, постоје најаве да цене неће остати на садашњем нивоу.

Живан Марковић, власник хладњаче ”Жилекс” на Ставама каже да ће због мањег рода ове сезоне откупити и мање количине него ранијих година. Из засада на подручју Става и околних села очекује максимално до 200 тона свежих плодова.

”Откупна цена са којом смо кренули је 500 динара за килограм конвенционалне малине, док је органска за 50 динара скупља. Очекујем да ће цена вероватно расти, што ће за пољопривреднике бити повољно, а за нас вероватно не баш тако добро. У понуди је мала количина робе, хладњачари не добијају велике количине и зато мисле да ће повећањем цене тај недостатак надоместити”, сматра Марковић.


У местима где није било временских непогода и на парцелама на којима су примењене све агротехничке мере приноси су задовољавајући, кажу малинари. Ипак наглашавају да ће род у односу на прошлогодишњи бити умањен за 30 процената, чему је кумовала велика суша током прошлог лета. Осим тога, на принос су утицале и временске непогоде које протеклих дана нису заобишле ни овај део Србије.

”Може се рећи да је откупна цена задовољавајућа, али пошто је поскупело минерално ђубриво, средства за заштиту, гориво али и све остало што је потребно за обраду малине, сви пољопривредници сматрају да цена неће остати на овом нивоу. Нека реална цена прве класе би била 600 до 800 динара килограм. Већ сам предавао прве плодове, међутим исплата ће почети чим сви хладњачари стабилизују цене”, наводи Златомир Ненадовић, малинар из Пецке код Осечине.

Иначе, прве малине овогодишњег рода појавиле су се у продаји на ваљевској ”зеленој пијаци”, а килограм свеже убраних плодова минулог викенда коштао је 700 динара.

 

 

ГЗС/PatakOnline




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


malina cena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • milan

    u lidlu u cacku malina se prodaje po ceni 2500din.za kg.ali je pakovanje od 125 grama.ja od dmacina kupio 5kg za iste pare.vidite zasto su supermarketi dosli u srbiju.da nam skinu kozu,pokupe pare i da nas glupe neorganizovane naivne i neslozne ne malo vec mnogo zaje"avaju.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.186.815 посета
    Тренутно на сајту: 622 посетилац(a)