Гуча: Тешки дани за трубачке мајсторе са српскога југа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Гуча: Тешки дани за трубачке мајсторе са српскога југа
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
10.04.2020 | 0 коментар(а)



Гуча – Трубачки мајстори из Владичиног Хана, Сурдулице и Лепенице седе ових дана у кућама, у тишини, и чекају неку добру вест или нов посао.
Ристић Бојан са његовим музичарима, труба и музика за њих је једина зарада, фото: ГЗС, архива

На жалост, ни једног ни другог за сада нема.

„Бићу срећан ако ово преживимо“ – каже за Глас западне Србије Бојан Ристић, капелник из Владичиног Хана чији је оркестар дваред победио на Драгачевском сабору трубача.

Трубачки уметници са југа Србије, најчешће, имају многољудне породице, велике материјалне обавезе, и једино што им преостаје да прехране многољудну чељад, јесу трубе и њихово трубачко знање.

„Радио сам једно весеље за Српску нову годину и после још концерт у Грчкој, али од 12. фебруара ништа више. Имам 40 људи на моје руке, давао сам по 50-70 евра, сад више не могу“ – описује Бојан Ристић на свом наречју из Владичиног Хана.

Бојан Ристић са својим оркестром, фото: ГЗС, архива

Додаје да га људи из оркестра зову молећи за три или пет хиљада динара, како би купили џак брашна.

А он каже:

„Немам више, остао сам са само 300 евра у кући. Једино од музике живимо, и за сад има само да се прехранимо, али не знамо до када. Музика је наш живот и једини извор прихода, али ако не радите шест или седам месеци, судбина је јасна“.

Врхунски оркестри, какав је Ристићев, свирају сваке године на 30 свадби и весеља и још толико концерата, а сад само могу да броје изгубљену зараду.

„Имам пријатеље који ће ми одмах позајмити 5.000 евра, и поделио би их члановима оркестра, али не знам да ли могу тај новац да вратим, и кад ћу свирати неко следеће весеље“.

Бојан Ристић истиче и један добар пример:

„У нашој општини постоји и село Прекодолце одакле је 70 одсто Рома запослено у Немачкој. Они су тамо сабрали 4.600 евра и послали у завичај, тај новац је подељен по кућама. А нас, које зову српским Циганима нико ништа не пита.

Капелник Ристић истиче и добар пример из суседне општине Сурдулица.

„Тамо је председник Новица Тончев у село Загужање, где сви живе од трубе, однео у сваку кућу пакет са брашном и саламом“.

Шта ће бити са 60. Драгачевским Сабором трубача у Гучи, који је заказан за почетак августа ове године?

„То данас нико незна. Чуо сам на тв председника Саборског одбора Миловоја Доловића који је рекао да би Сабор могао бити одржан 14. октобра на дан Пресвете Богородице, кад и први Драгачевски скуп трубача, 1961. Подржавам тај предлог и мислим да би учеснике тог финала требало да одреди краљ трубе из Владичиног Хана, Бобан Марковић.

Ристић у Гучи са својим оркестром, фото: ГЗС, архива

Драгачевски сабор трубача, иначе, има неколико предтакмичења сваке године у Владичином Хану, Сурдулици, Бољевцу, Ковачици, Златибору, Котражи.

Ове године, сва је прилика, ти догађаји ће изостати, и можда је добро да се усвоји Ристићев предлог.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


muzika truba ristic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.938 посета
Тренутно на сајту: 363 посетилац(a)