Dačić: Glasanje u UN će biti javno 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Dačić: Glasanje u UN će biti javno
Trenutno na sajtu: 539       |       Podeli:
23.04.2024 | 0 коментар(а)



Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za sedam dana glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o



rezoluciji o Srebrenici, koje će biti javno, i tada će se videti ko su partneri Srbije u spoljnoj politici i neće biti moguće da pojedine zemlje "lažu Srbiju da su uz nju, ali glasaju drugačije".
Mi sa svima moramo da živimo, sa prijateljima, neprijateljima, sa nekima koji će uvek biti uz vas ili neće smeti da budu uz vas, rekao je Dačić na televiziji Prva.


Glasanje je javno, pa ćemo da vidimo kako će ko da glasa, naveo je Dačić, uz ocenu da će biti "dža ili bu".

Dačić je rekao da će ove godine Srbiju posetiti kineski predsednik, da je ruski predsednik bio u poseti, a da se tek poneki sećaju posete američkog predsednika ili nekadašnje premijerke Margaret Tačer.

Zato hvala (Emanuelu) Makronu što je bio, rekao je Dačić.

Ilustrujući odnos međunarodne zajednice prema Beogradu i Prištini, Dačić je naveo da "ovi zabraniše dinar, a mi zadržali jedan autobus i Stejt department se oglasio zbog autobusa".

 

Osmani je želela da na sednici SB UN predstavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

"Namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20. 000 silovanja", rekao je Dačić za tv Prva.

Ministar je istakao da niko nije govorio o srpskim žrtvama i o zločinima nad Srbima i istakao da prištinske vlasti svaku sednicu koriste da na njoj iznose laži.

"Mi smo tu imali direktno iznošenje milion laži koje služe upravo za to da se stvori jedan utisak da je zaista Srbija vršila genocid, da je Srbija vršila ratne zločine", rekao je Dačić.

On je ocenio da je uništen jedan međunarodni pravni poredak kada je doneta odluka o agresiji, odnosno bombardovanju Srbije 1999. godine bez odluke SB UN.

"Zatim je uništen Savet Evrope, zato što prima tzv. Kosovo koje nije država, što je suprotno statutu SE. Uništavate i sada kad je reč o međunarodnim raznim aktima, kao što je ova rezolucija u Srebrenici. Otvarate Pandorinu kutiju koja će dovesti do toga da svako može da podnose rezolucije protiv nekoga drugoga", rekao je Dačić. Ministar je upozorio da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici stvoriti nestabilnost u regionu.

"Oko ovoga (rezolucije) bi trebalo uvek da postoji konsenzus. U ovom slučaju, ne samo da nema konsenzusa u svetu, već nema ni u samoj BiH. Niko se oko toga kao državni organ nije izjasnio u BiH", rekao je Dačić.
Dačić je rekao da je Srbija pozvala sve zemlje da razmisle o odluci i da se ova rezolucija povuče.

"Naravno, ako ona ostane na dnevnom redu pozivamo zemlje da glasaju protiv, zato što mislimo da je u pitanju jedna velika manipulacija", rekao je Dačić.

On je upitao zašto se o ovom pitanju raspravlja nakon 29 godina.

"Ovo je jedan manevar da se ta stvar izvuče iz Saveta bezbednosti, da ide na Generalnu skupštinu, zato što Rusija onda ne može da stavi veto. Dakle, to su te neke geopolitičke igre", rekao je Dačić.

Dačić je prokomentarisao da se na jučerašnjoj skupštini Srbije nije govorilo o najvećim državnim prioritetima, a to je borba protiv prijema tzv. Kosova u SE i borba protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i da ljudi u Srbiji sada tačno mogu da vide ko se bori za zemlju, a ko ima samo lični interes.

Kako je rekao Dačić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Njujorku još jednom ukazao na laži i obmane i zalagao se za interese Srbije.

"On (Vučić) je rekao da je kulminacija progona Srba ukidanje dinara, da to nije više udar na institucija Srbije, već onemogućava i opstanak Srba, uskraćivanje sredstava za život. To je humanitarna katastrofa", rekao je on. Dačić je podsetio da se ignoriše šta se sve dešava sa srpskim narodom na KiM i njihovom imovinom.

Ministar je dodao da je u odnosu na kontekst, govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rezoluciji o Srebrenici morao da bude oštar i da se pokaže ozbiljna borba za istinu.

"Takvo je vreme i takav je kontekst u kojem se sve ovo dešava da vaš govor ne može biti drugačiji u odnosu na situaciju. I pošto se mi nalazimo u vremenu opšte hipokrizije. Kada je u jednom društvu i u jednom svetu moguće da Nemačka i Turska podnesu rezoluciju gde vas optužuju za genocid, a da pri tome ne kažu baš ništa o genocidu koji su vekovima unazad počinili nad našim narodom. I onda dođete u jednu poziciju da vidite da sve što god vi iznosite kao argumente, kao nešto što ide u prilogu čuvanju tekovina tog međunarodnog pravnog poretka, da to ne nailazi ni na kakav odjek", rekao je Dačić.

On je dodao da nacrt rezolucije o Srebenici nije u skladu sa poveljom UN, jer ne može neka tema koja je na dnevnom redu Saveta bezbednosti da se razmatra u Generalnoj skupštini.

Dačić je napomenuo da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština nije ispunila svoju obavezu, a to je formiranje ZSO, već je nagrađena za neispunjavanje obaveza.

"Oni su dobili viznu liberalizaciju, a evo sada borimo se da se ne donese odluka na Komitetu ministara vezano za članstvo tzv. Kosova u SE. I to u situaciji kada ne ispunjavaju obaveze", naglasio je Dačić.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DACIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.190.792 посета
Тренутно на сајту: 539 посетилац(a)