на традиционалној манифестацији Плодови западног поморавља, која се у Заблаћу одржава по 12. пут.
Паприка, купус, кајсије и шљиве оно су по чему је поднебље западног поморавља надалеко познато. Иза произвођача не тако сјајана година због лоших временских услова, али родило је довољно да се нешто заради, али и спреми зимница.
Најукуснији ајвар прави се искључиво од домаће паприке, Миодраг Ерић, фото: Глас западне Србије
“Добар ајвар не можете направити од било чега, потребна је домаћа квалитена паприка и то ова наша куртовка, али ако домаћица није спретна џаба све”, кроз осмех је за Глас западне Србије рекао пољопривредник Миодраг Ерић.
Шљиве већ традиционално заврше у џему и ракији.
Код Топаловића из Миоковаца родило за џема и ракије, фото: Глас западне Србије
“Кило шљива и кило шећера, без конзерванса. Кад укува сипа се у тегле и једе целе зиме. Компоти, џемови и слатко које смо изложили данас су чисто наши домаћи производи. Од воћа које смо убрали у воћњаку, преко шпорета и шерпе у нашој кухињи. У ово нездраво и брзо време веома је битно да знамо шта једемо, па се купци често одлучују управо за овај вид домаће производње, а не на куповину у супермаркетима”, рекала је Драгана Топаловић из Миоковаца, једна од учесница на манифестацији.
Снежана Марковић, из Пољопривредне стручне службе нагаласила је да се захваљујући Плодовима западног поморавља повезују сви чиниоци у ланцу искране.
Неспоран је квалитет плодова западног поморавља, Снежана Марковић, фото: Глас западне Србије
“Ово је најбољи начин да се пољопривредни произвођачи директно повежу са прехрамбеном ндустријом и потрашачима. Овде имају прилику да виде и купе све што им треба. За наше људе ово је јединствена и нјабоља прилика да представе шта су произвели, али и да се похвалимо јер ово поднебље заиста је благородно за бројне воћарске и повртарске културе, што можемо да понудимо тржишту”, изјавила је Снежана Марковић.
Манифесатацију “Плодови западног поморавља” отворио је помоћник министра пољопривреде у Влади РС, Александар Богићевић, који је том приликом истакао значај пољопривредне производње.
Развој села неће бити запостављњен, Александар Богићевић, фото: Глас западне Србије
“Село је битан фактор и наствићемо да улажемо у његов развој. Град Чачак као локлна самопурава доста пажње придаје руралном развоију, али и ми као министраство пратимо тај тренд, јер нам је веома битно да млади буду задовољни условима живота и одлуче се на останак, што ће увелико помоћи развоју пољопривреде, али и целокупног економског стања у земљи”, нагласио је Богићевић.
Домаћице су на тезге изнеле домаће производе, компот од кајсија и традиционални колач од шљива, фото: Глас западне Србије