Ушачки пећински систем јединствен у Србији, две пећине спаја јама Бездан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji             

 
Ушачки пећински систем јединствен у Србији, две пећине спаја јама Бездан
Trenutno na sajtu: 497       |       Podeli:
22.09.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Природни резерват Увац права је ризница најлепшег приордног богатства у Србији.
Фото: РИНА

Свима видљиви бисери су величанствена језера која из године у годинун привлаче све већи број посетилаца, на стеновитим обалама гнезде се белоглави супови. Ипак, до појединих локација чије лепоте одузимају дах можете доћи само уколико добро познајете терен и у пратњи чувара заштићеног подручја. Ушачки пећински систем је једна од њих. Састоји се од Ушачке и Ледене пећине које се спајају кроз јаму Бездан и са дужином од преко шест километара о је највећи пећински систем у Србији.

„Ледена пећина састоји се из дванаест дворана, од којих су две потпуно уређене за посетиоце укупне дужине од 550 метара. Прва дворана коју називамо још и "црвеном", препуна је пећинског накита. Ту се могу видети бигрене кадице, а према појединим веровањима уколико неко попије воду из ње врло брзо ће се удати или оженити. Такође, у првој дворани монтирани су уређаји којим се мери температура ваздуха, ваздушни притисак и ово је прва пећина у Србији која има такве уређаје“, рекао је за РИНУ Стева Радовановић из Специјалног резервата природе Увац.

До ових пећина може се стићи на чамцу, пловећи Увачким језером. Температура је константно осам степени и преко лета и преко зиме. Иако многи у први мах помисле да Ледена пећина носи назив због хладноће, то није тачно, јер је име добила кристалним зидовима, који су потпуно бели од количине пећинског накита.

„Друга дворана је сасвим другачија од прве, називамо је још и двораном сенки због тога што управо где год да се загледате у стене може приметити неки лик који код неких улива страх, а код неких одушевљење. Пећина је настала пре 23-30 милиона година, нека озбиљнија истраживања спелеолизи су извршили седамедесетих година прошлог века, а током њих пронађене су четири ретке врсте слепих мишева, и посебна врста гусенице карактеристична за систему Пештерске висоравни“, каже Радовановић.

Ушачки пећински систем доступан је туристима, али у ограниченом броју и на начин на који то дозвољавају правни прописи и одлуке Завода за заштиту природе Србије и надлежног министарства.

„Пећина мора најједноставније да се уреди како се ништа не би нарушило унутар ње, почев од микро климе. Унутра нема додатних светлосних ефеката, управо због промене температуре, улази се са лампама и мора остати аутентична и управо због таквог доживљаја. Ово је место које заиста вреди посетити.

Овај спелеолошки рај на југозападу Србије обилује изузетно ретким биљним и животињским вртсма. Испод једног салива је поток који после десетак метара нестаје у пукотини, а ту је и бистро језеро које не дозвољава прилаз дворани са таваницом од танких сталактита. Бројни спелеолози пешке су прошли ту деоницу дугачку преко шест километара.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pecina sistem

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.393.969 посета
Тренутно на сајту: 498 посетилац(a)