Танасијевићи из Горичана код Чачка пример успешних пољопривредних произвођача 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Танасијевићи из Горичана код Чачка пример успешних пољопривредних произвођача
Trenutno na sajtu: 325       |       Podeli:
08.09.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Ове године су за подршку пољопривреди у буџету Чачка опредељена средства у износу од 72,2 милиона динара,

при чему је 41 милион предвиђен за директне субвенције произвођачима, скоро двоструко више него претходне године.

Поред стандардних мера за подстицање пољопривреде, град Чачак је увео и подстицаје за куповину пољопривредног земљишта што је јединствена мера тренутно у Србији.

Према проценама комисије, пољопривредници су најчешће конкурисали за системе за наводњавање.

Једини пољопривредник који је конкурисао и добио средства за куповину пољопривредног земљишта је Слободан Танасијевић из чачанског села Горичани.

Да је Слободан озбиљан пољопривредник, говоре и површине под којима узгаја, већином повртарске културе. Око 20 хектара кромпира, три ипо хектара купуса, 60 ари роткве и 50 ари јагода које су ове године, имале добру цену па је успео да покрије трошкове који су знатно били увећани због лоших временских услова.

,,Јагоде су се показале добре, била је добра цена, то је отишло за Русију, али мраз је учинио своје, скинуо је први род. Имао сам 50 ари јагоде, принос је негде 12 тона прве класе, а другу класу нисмо ни писали”, каже Танасијевић.

Танасијевић на трактору, фото: Агропрес

Прошлогодишња ниска цена кромпира од 15 динара упркос одличном квалитету, задржала је већину рода у складиштима. Тренутном ценом од 25 динара, Слободан се нада да ће покрити трошкове производње.

,,Имао сам уговорену кооперацију од седам хектара са Чачанском чипсаром, имам сталне купце годинама продајем њима по тржишној цени", додаје Слободан.

Око три ипо хектара резервисано је за купус који тренутном ценом између 22 и 25 динара покрива прошлогодишњи минус. Осим сорте брава, Слободан производи и кинески купус који завршава на руском тржишту.

,,Ове године засејао сам два ипо хектара под купусом, један хектар сам посекао, а хектар ипо на јесен. Имам и 70 ари кинеског купуса који ће завршити на руском тржишту. Очекујем да ћемо покрити трошкове”, каже Танасијевић за Агропресс.

Успех пољопривредника Танасијевић види кроз куповину земљишта и укрупњавање поседа, као и кроз разноликост производње па продају прасади и тов свиња планира и у наредном периоду,

Складиште породице Танасијевић, фото: Агропрес

,,Имамо крмаче прасиље и продајемо прасад, и у наредном периоду планирамо да товимо једну одређену количину товљеника. Имамо и објекат за тов свиња, тако да је то олакшавајућа околност. Прасад су до пре годину дана била до 120 до 130 динара, нико их није хтео, онда смо оставили да утовимо када не можемо да продамо. Када прасад имају цену од 240 до 250 динара онда продајемо прасад “, каже наш саговорник.

Комплетна производња не би била могућа да није земље у којој Слободан види сигурност јер како каже једина не може да се произведе. Једини је пољопривредник који је конкурисао за субвенције које се тичу куповине пољопривредног земљишта тако да ће му два хектара поред домаћинства олакшати производњу.

,,Од оца само наследио два хектара земље, знам шта значи немати земљу, па морате да узимате под закуп, једне године хоће, друге године неће, па вас искоришћавају, уцењују. Много ми значи субенција од града Чачка и искористио би прилику да се захвалим јер пољопривредник без земље не може да опстане”, каже Танасијевић који поседује сву неопходну механизацију и системе за наводњавање.

За директне субвенције пољопривредника са подручја града Чачка ове године издвојено је 41 милион динара, што је за 50 одсто више него претходне године.

,,Прва средства подељена су у мају када је 117 пољопривредних произвођача искористило подстицаје у укупном износу од 18.235.000 динара, а пољопривредници су најчешће конкурисали за меру која се тиче куповине опреме за наводњавање и заштите, односно противградних мрежа за које је у овом месецу одвојено 4.781.000 динара. У јуну је 76 пољопривредних произвођача искосристило подстицајна средства у износу од 9.321.000 динара, док је у јулу 57 чачанских пољопривредника искористило субвенционисање у износу од 6.549.000динара", каже Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности града Чачка.

За август и септембар остало је 6,6 милиона динара, тренутно је пристигло око 40 пријава, половина је већ размотрена. Око 2,5 милиона динара од укупних средстава је преостало од укупних средстава намењених пољопривредним произвођачима који су заинтересовани за неке од подстицаја.

Од 542 пријаве, односно захтева које су поднели пољопривредни произвођачи, само пет одсто није одобрено јер документација није била потпуна. Највише захтева поднето је за системе за наводњавање, пластенике и противградне мреже, а максималан износ опредељен по пољопривредном произвођачу је 500 хиљада динара.

Агропрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.758 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)