Предлог Двери за превазилажење парламентарне кризе у Чачку 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Предлог Двери за превазилажење парламентарне кризе у Чачку
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
05.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Српски покрет Двери жели да се скупштински рад врати у нормалан поредак и понудио је градским властима

своје предлоге за превазилажење парламентарне кризе у Чачку.

У саопштењу достављено медијима, Двери наводе:

,,Скупштина града Чачка дошла је у политичку кризу оног тренутка када је председник скупштине града Игор Трифуновић умислио да бахатошћу и правним насиљем може да наметне нови пословник о раду којим се опозицији одузимају бројна права. Опозиција је реаговала предлагањем великог броја амандмана којим се жели указати на намере власти и спречити доношење лошег новог пословника. Председник скупштине је на то реаговао одбацивањем амандмана да се уопште нађу на скупштинској седници, као и кажњавањем и искључивањем одборника опозиције за сваку изговорену реч која се не слаже са његовим мишљењем. Када је схватио да то никуда не води и нема никаквог смисла, као и да са друге стране има јаку, јединствену и организовану опозицију, повукао се и понудио договор. Када је ухваћен са рукама у меду - сада би да се направи луд да ни за шта није крив и да се некако извуче.

Основни проблем је непоштовање процедуре за доношење новог пословника. Рок за доношење новог пословника на основу закључка градске скупштине из октобра прошле године истекао је након 30 дана још у новембру 2016. Председник скупштине јавно је у више наврата говорио да ће сви шефови одборничких група бити консултовани у процесу израде новог пословника и да ће бити уважени предлози опозиције – и погазио је своје јавно обећање. Онда су властодршци помислили да могу на силу да наметну усвајање накарадног пословника, али им опозиција то није дозволила.

Српски покрет Двери жели да се скупштински рад врати у нормалан поредак, спремни смо на договор и компромис, али постоје предуслови које председник скупштине града мора да испуни, јер смо његовим бахатим понашањем сви доведени у ову ситуацију.

Као часна и поштена политичка организација ми немамо шта да кријемо и јавно износимо наше предлоге за нормализацију рада градске скупштине у Чачку, које смо предложили властима:

1. Да се укину опомене одборницима опозиције који су их неправедно добили на јучерашњој седници;

2. Да се омогући кандидовање допунских тачака дневног реда које је јуче онемогућено;

3. Да се постојећи предлог новог пословника повуче и донесе нови на основу договора свих одборничких група у скупштини града, за који бисмо онда сви гласали и заједнички га усвојили.

4. У том новом пословнику требало би да се нађу следеће битне ствари:

- Да овлашћени представник одборничке групе има право да у три минута образложи свој предлог допунске тачке дневног реда на почетку сваке скупштинске седнице

- Да новинари могу слободно да присуствују седницама, а да Правилник о акредитацији новинара пропише Скупштина, а не председник Скупштине

- Да пре изрицања опомене одборницима председник скупштине мора да изрекне два упозорења, као и да о искључењу одборника са седнице не може да одлучује председник Скупштине већ Скупштина

- Да изречена опомена, изузев у случају одузете речи и искључења, важи само за тај (један) дан заседања

- Да реплика траје до три минута

- Да један подносилац амандмана може да поднесе више амандмана на исти члан предлога акта

- Да се за сваког кандидата за члана градског већа води појединачна расправа и појединачно гласа за његов избор

- Да се скупштински анкетни одбор аутоматски формира чим постоје потписи 1/3 одборника

- Да се одборничка питања постављају на почетку скупштнске седнице и да се уведе посебна седница за одборничка питања на актуелну тему у дужини од три сата свеукупно, као што је случај у Народној скупштини Републике Србије

- Да се донесе Етички кодекс о понашању одборника у градској скупштини и ван ње.

Сада сви грађани Чачка имају прилику да виде шта су предлози Двери за превазилажење тренутне политичке кризе у градској скупштини. Као што може да се види, сви предлози су веома конструктивни и овде нема никакве опструкције рада скупштине већ је у питању борба за права опозиције.

Сада је на потезу градска власт. Нови пословник о раду Скупштине града мора да уважава интересе и власти и опозиције и да буде плод договора и компромиса, управо онога на чему смо од почетка инсистирали а што је владајући режим одбацио мислећи да може на силу да влада Чачком. Није касно да се уразуме и да се нормализује рад градске скупштине, али то је сада на њима. Што је до опозиције ми смо спремни на то и ово су наши услови.”

Глас западне Србије





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.470.428 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)