Ко се не придржава изолације до три године затвора: Лончар о стању заражених и казнама за неодговорне грађане 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Ко се не придржава изолације до три године затвора: Лончар о стању заражених и казнама за неодговорне грађане
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
15.03.2020 | 0 коментар(а)



Министар здравља Златибор Лончар рекао је синоћ да пацијената заражених вирусом корона има у Београду, Панчеву, Новом Саду, Кикинди, Нишу, Крагујевцу, Чачку и Зрењанину.
Златибор Лончар, фото: ГЗС

Лончар је, на конференцији за штампу, казао да има 12 пацијената на инфективној клиници у Београду, четири у Новом Саду, од тога један у озбиљном стању на респиратору, један у Панчеву, пет у Нишу, и један у Крагујевцу.

"То су сви лежећи и плус пацијенте који су код куће и у добром стању. Када су код куће нама је то циљ, а то је могуће за све када немају клиничку слику да морају бити у болници. Њихово стање се прати и ако се промени, истог тренутка се позивају и долазе у инфективну", објаснио је он.

Што се казнене политике тиче за оне који се не придржавају одлуке о кућној изолацији, рекао је да је предвиђено од три месеца до три године затвора.

То је по закону дефинисано и озбиљна неодговорност, непоштовање ако излазе и угрожавају људе, подвукао је он.

Лончар: Тестирање само по препорукама струке

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се тестирања на вирус корона спроводе у складу са препорукама струке и да ће тако бити чињено и убудуће.

"Свако друго решење нас не би довело на добар пут", рекао је Лончар на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић подсетила је да је критеријуме за тестирање јасно дефинисала СЗО.

Она је навела да би неко задовољио критеријуме да се тестира треба да дође из жаришта са високом зоном трансмисије вируса, да је имао контакт са обелелим код кога је потврђена или се сумња на инфекцију у претходних 14 дана.

Такође, ако је неко био у болници у посети ако се испостави да је имао инфекцију.

На питање поводом ранијих изјава да би Србија могла да направи вакцину, Лончар је рекао да стоји иза сваке речи и да би ми могли да је направимо, јер за то имамо стручњаке.

"Још је нико није направио, за то је потребан временски период, многи су кренули да је праве. Ми смо понудили људима из Кине нашу помоћ", навео је Лончар.

Лончар: У сталној смо комуникацији са Кинеским колегама

Српски лекари и председник Србије, Александар Вучић, у сталној су комуникацији са кинеским колегама, односно председником Кине у вези спречавањем ширења корона вируса, рекао је вечерас министар здравља Златибор Лончар.

Навео је да је у ту сврху у петак одржана видео конференција са кинеским колегама током које су, како је рекао, добијене веома значајне информације о њиховим искуствима у борби за заустављање корона вируса.

Лончар је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да та комуникација није једина и да постоји од првог дана када се вирус појавио у Кини, односно када су почеле последице појављивања вируса.

“Ми смо директно на вези са кинеском амбасадорком и преко ње са свим другим релевантним људима у Кини. Од самог почетка добијамо неопходне информације о њиховим искуствима. Јучерашња видео конференција је била само наставак те комуникације”, рекао је Лончар.

Казао је да се очекује да кинески експерти дођу у Србију и све у вези са тим и другим видовима сарадње је већ, како каже, договорено.

Упитан да ли се размишља о изградњи болнице у Србији за оболеле, Лончар је рекао да се размишља о сваком сценарију и све ће, додао је, зависити од развоја ситуације.

“Како се буде развијала ситуација, ми ћемо се тако понашати и радити. Нисам сигуран да ми можемо да изградимо болницу као што је учињено у Кини, али можемо да преуредимо и пренаменимо друге зграде да нам послуже у те сврхе”, казао је министар.

О детаљима видео конференције са кинеским стручњацима више детаља је изнео покрајински секретар за здравство, Зоран Гојковић, који је учествовао у том видео разговору и истакао да је та видео конференција била дуга и веома корисна, јер се причало о свеукупном приступу не само за аспекта медицинске струке, већ збрињавања пацијената и свим другим околностима.

“Максимално отворено, дали су нам све податке, информације о питањима за која смо бии заинтересоваи. Знацајно у нам помогли у опредељењу за ову ситуацију, разговарали смо изузетно дуго о свим релавантним питањима”, рекао је Гојковић и додао да ће таква комуникација бити настављена.

Упитан о оболелом држављанину Кине, који је стациониран у Београду, Лончар је рекао да не може да износи његове личне податке, да је он третиран, да је реконструисано комплетно његово понашнаје и кретање, те да је с тим у вези одрађено комплетно епидемилошко истраживање које таква ситуација захтева.

"Да није урађено тако, знали бисмо, видело би се по броју људи који су позитивни. Човек је на Инфективној клиници, стабилан је и боље него што је био, што је нама најважније. Сви његови контакти су идентификовани и они су у изолацији, односно под надзором, јер још није прошло 14 дана од када се сазнало да је позитиван", рекао је Лончар.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


loncar kazne izolacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.719.145 посета
Тренутно на сајту: 469 посетилац(a)