Данас је Свети Илија Громовник, један од најпоштованијих светаца 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Данас је Свети Илија Громовник, један од најпоштованијих светаца
Trenutno na sajtu: 312       |       Podeli:
02.08.2018 | 0 коментар(а)



Православни верници и Српска православна црква данас празнују Светог Илију, у народу познатог и као Свети Илија Громовник.

Овог света православни верници празнују са посебним страхопоштовањем јер се сматра најсиловитијим међу огњеним свецима. Свети Илија је поред Светог Николе најпоштованији светац у Срба.

По предању, Свети Илија се увек вози у огњеним колима у која су упрегнута четири коња из чијих ноздрва шикља пламен. Због тога је и данас у народу опстало веровање да је грмљавина заправо тутњава кола Светога Илије.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, обележава се у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се тог дана не ради у пољу да се не би навукао гнев светитеља.

Позната је изрека "од Светог Илије сунце све милије".

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара.

Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

По предању, на Светог Илију пре подне је лето, а поподне јесен. Након овог дана, више се не купа у рекама.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.375.718 посета
Тренутно на сајту: 313 посетилац(a)