Тиодоровић: Ако вакцинишемо 80 одсто, маске скидамо на пролеће 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji             

 
Тиодоровић: Ако вакцинишемо 80 одсто, маске скидамо на пролеће
Trenutno na sajtu: 492       |       Podeli:
10.10.2021 | 0 коментар(а)



Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић оценио је данас да уколико вакцинишемо 80 одсто људи, да ћемо маске скинути на пролеће.

Члан Кризног штаба Тиодоровић поручује у интервјуу за данашњи "Блиц" да је у епидемији једино решење вакцина, те да уколико желимо да повратимо свој живот, морамо да будемо одговорни и да кажемо "не" антиваксерима, али и политикантству које је узело маха. 

Он подсећа да у овом тренутку имамо 54 одсто вакцинисаних особа, а да бисмо у наредну годину ушли мирније, потребно нам је, како истиче, 80 одсто обухвата имунизацијом.

Наглашава да ћемо маске моћи да скинемо на пролеће, али само под поменутим околностима, те да ће нас у супротном чекати природни процес, који је суров и са собом може оставити фаталне последице.

Тренутну епидемиолошку ситуацију Тиодоровић оцењује ванредном, с обзиром на број позитивних, хоспитализованим али и умрлих који се још не смањује.

"Даља процена би могла да иде у два правца. Да до краја године вакцинишемо што већи број људи и да оштро кажњавамо за непоштовање мера. А други сценарио би био продужени природни процес, када се сви заражавају, оболевају и то није нимало добро", каже Тиодоровић.

У одговору на питање шта нам се тачно десило, пошто смо имали одличан резултат на почетку имунизације, Тиодоровић наглашава да је држава учинила много, да је набавила опрему, изградила три ковид болнице, али да са друге стране, постоји проблем са непоштовањем мера, контролом, те да су многи заборавили које су све то мере на снази.

Такође се, како је казао, десила "страховита политизација" пандемије која се користи за политичке обрачуне, те да нема националног консензуса, нити одговорности грађана.

"Антиваксерима је дат велики простор, неки медији су им допустили да износе своје ставове без икакве научне основе," оценио је Тиодоровић.

Упитан шта подразумева под политизацијом пандемије, он каже да се то односи на оне људе који користе епидемију да би зарадили политичке поене тако што критикују све њих.

"Прво, постоје људи који критикују Кризни штаб који је саветодавни орган, дакле ми предлажемо мере, а не доносимо одлуке," рекао је он.

Он наводи да такође није приметио да ти људи који критикују, су исти они који нису изнели нити један конкретан предлог.

"И сада, ми имамо критичаре који стоје са стране. Па добро, шта сте то ви предложили боље? И зар је, људи време за политикантство сада када се боримо да сачувамо људске животе," упитао је епидемиолог.

Тиодоровић је такође подсетио да су они као Крижни штаб имали подршку свих тих људи, све до изборних резултата 2020. године, те да су они који су их подржавали преко ноћи променили однос према њима и да је тај однос добио политиканске призвуке.

"Увек сам јавно критиковао свако окупљање и прославе, демонстрације, утакмице, путовања, зимовања, сплавове, журке...," истакао је епидемиолог и додао да су неки људи то заборавили.

Члан Кризног штаба је још једном искористио прилику да апелује на људе и да им поручи да је једини излаз из ове ситуације вакцинација.

Још једном је навео да није у реду да се пропагира неистина и да се говори како су вакцине штетне, тако да се на тај начин колебају они који немају медицинско знање.

Говорећи о томе шта ће се десити ако не одмакнемо даље од 60 одсто вакцинисаних, Тиодоровић поручује да ћемо и следећег пролећа носити маске и упозорава да се не заваравамо да ће вирус нестати тек тако или да ћемо стећи колективни имунитет тако што ћемо се сви заразити.

Једино решење је, вакцинација, каже Тиодоровић и истиче да ово "не представља никакав притисак, како неки тумаче, то је рационално решење."

"Људи су се уплашили, неки размишљају још увек, али не верујем да то можемо да урадимо у наредних месец дана. До краја године би већ било изводљиво. Ако то не урадимо и ако не будемо доследни око поштовања мера, онда ћемо бити у проблему," упозорио је Тиодоровић.

ГЗС/ Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Tiodorovic korona vakcina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.394.061 посета
Тренутно на сајту: 493 посетилац(a)