Хисарџик чува далеку историју, овде се налази најстарији Куран на Балкану 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Хисарџик чува далеку историју, овде се налази најстарији Куран на Балкану
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
08.03.2020 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Смештена на брду изнад реке Милешке, седам километара удаљена од Пријепоља, налази се једна од
Куран стар 400 година налази се у Хисарџику, фото: РИНА

најстаријих махала на овим просторима – село Хисарџик. Овуда је некада пролазио један од најважнијих караванских путева јер се царском џадом ишло до Дубровника или Стамбола. Данас ово село једва да броји неколико стотина душа, а у џамији која се налази испод српског средњовековеног утврђења Милешевац, стоји најстарији Куран на Балкану.

Куран стар 400 година, фото: РИНА

“То је изузетно редак примерак такве књиге на овим просторима. Сачуван је у  целости, димензија 40 x 30 центиметара и тежак je пет килограма. Писан је изузетним стилом који се не може видети ни у једној другој књизи”, рекао је главни имам ИЗ у Пријепољу, Надир еф. Дацић.

 

Дуго се мислило да је овај Куран стар око три века, међутим у Народној библиотеци у Београду закључено је да је напсиан пре четири стотине година.

 Недиф еф. Дацић, фото: РИНА

“Ова књига је 2005. године послата Народној библиотеци где је извршено истраживање. Конзервиран и заштићен враћен је у Хисарџик, и испред њега се верници моле и служиће и будућим поколењима. Овакав редак рукопис значајан је део баштине Санџака у Србији и на Балкану”, казао ефендија Дацић.

 У џамији се молитва одржава сам петком, фото: РИНА

Претпоставља се да је џамија у овом селу подигнута у 16. веку, недавно је реконстрисана али је задржала свој аутентичан облик. Због неприпстапачне географске конфгурације у њој се молитва уместо неколико пута дневно обавља само петком.

 

ГЗС/ РИНА

Џамија у Хисарџику на седам километара од Пријепоља, фото: РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kuran hisardzik prijepolje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.915.095 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)