Коприва - коровска биљка, веома лековита 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Коприва - коровска биљка, веома лековита
Trenutno na sajtu: 878       |       Podeli:
12.04.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Од давнина коприва се сматра коровском биљком, пре свега зато што је самоникла и расте свуда најчешће на запуштеним местима и обраслим теренима.

Листови ове биљке су срцолики прекривени ситним длачицама које жаре па се ова биљка назива и жара. Лековити су сви делови ове биљке корен, стабло и лист. Обилује витаминима Ц, А, К, Б2, садржи беланчевине, масти, танин, каротен, мрављу сирћетну и салицилну киселину. Због високог садржаја Мг одлично је средство за ублазавање болова и грцева у мишићима као и менструалних грчева, умора и слабости, у фитотерапији се користи за сузбијање акни, екцема, херпеса и лишајева.

Захваљујући витамину К помаже у заустављању крварења па се препоручује за регулисање обилних менструација. Ова биљка потпомаже и памћење, а помазе и код осетљивости на временске промене. Вековима се у народној медицини користи за слабокрвност и анемију, подстиче рад пробавног система, избацивање течности из организма, чисти крв и мокраћне канале.

У народу од ове биљке справља се чај, тако што се млади листови оперу и прелију врућом водом, припрема се сок као и мед а листови ове биљке могу се осушити и користити у зимском периоду.

Највећу лековитост ова биљка има у пролеће док је млада и док не цвета.

Марија Лазаревић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.016.889 посета
Тренутно на сајту: 880 посетилац(a)