Заказан Ромски бал у Чачку, након тешких момената коначно мало весеља 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Заказан Ромски бал у Чачку, након тешких момената коначно мало весеља
Trenutno na sajtu: 535       |       Podeli:
16.06.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У јеку епидемије корона вируса млади Роми са територије града Чачка



удружили су се како би у тешко време помогли најугроженијима. За ових годину дана, померили су границе и данас њихово удружење, Џипси тим, има на стотине чланова који се заједно боре за бољи положај Рома у чачанском крају.

Сада када је епидемисјка ситуација стабилнија, ови хумани људи не одустају већ настављају да раде на очувању ромског језика, традиције и музике. Након што су мере мало попустиле и почела да се организују весеља широм Србије и они су одлучили да себи дају одушка, па је за 29. јун заказан Ромски бал у Чачку, који није одржан само прошле године.

"Што би се рекло и ми Цигани имамо душу. Цела ова ситуација била је тешка, тако да нам је свима потребно да се мало провеселимо на наш начин. На Ромски бал сви су позвани, то је традиционлана манифестација која се одржава годинама уназад. Жељни смо дружења, весеља. Као и обично бираћемо краљицу, краља, али и оног ко има најлпешу фризуру и још пуно занимљивих награда биће додељено. Очекујемо да дође и пун наших пријатеља из дијаспоре", изјавио је за РИНУ Градимир Радосављевић, председник удружења Џипси тим.

Иза ових вредних људи у поседњих годину дана је много успешних акција. Угроженима помажу тако што одвајају новац од својих прихода, купују намирнице и носе пакете на кућну адресу. Једној породици која је живела у јако тешким условима успели су да направе чак и кућу.

„Да би се ствари промениле из корена мора се радити на подизању свести о значају образовања ромске популације, међу нама има и факултетски образованих људи , али то није довољно. Имамо два посланика ромске националности на републичком нивоу и то потврђује колики је значај образовања . Са друге стране, ја пуне две деценије радим продавајући гардеробу на улици како бих прехранио породицу, немам дана радног стажа и нажалост већина Рома попут мене не може очекивати да ће једнога дана стећи пензију и имати сигурну старост”, додаје Радосављевић.

 

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


romski bal cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.905.282 посета
Тренутно на сајту: 535 посетилац(a)