Власт прави дивљи запад од Пријепоља; Да ли грађани треба да поштују одлуке суда ако то НЕ чини власт? 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Власт прави дивљи запад од Пријепоља; Да ли грађани треба да поштују одлуке суда ако то НЕ чини власт?
Trenutno na sajtu: 526       |       Podeli:
02.04.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље – На заседању Скупштине општине у Пријепољу, 28. марта, одборничка већина
Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и председница СО Стана Марковић, фото: ГЗС

одбацила је предлог 15 опозиционара да се смени директорка Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић и да се изабере вршилац дужности. Директан повод за отварање ове теме јесте правоснажна пресуда Апелационог суда у Крагујевцу, који је утврдио да је Сабира Хаџиавдић незаконито постављена на ту дужност.

Још је Сабахудин Хајдаревић, члан Општинског већа и адвокат, казао на седници да „није суд надлежан да се бави постављањем и разрешавањем било ког директора, јавног предузећа или установе”, додајући како „суд нема право тим да се бави, то је надлежност Скупштине која је донела такву одлуку и више нема разлога да поново о томе расправљамо”.

То би била нова правна теорија која се, засад, не изучава ни на једном факултету за право у овој земљи. Због тога је редакција Гласа западне Србије замолила Апелациони суд у Крагујевцу да нам одговори на три питања:
1. Да ли су одлуке Апелационог суда обавезујуће?
2. Који је рок за спровођење одлуке суда?
3. Који су правни кораци, последице и консеквенце уколико одлука суда не буде спроведена?

Фото: ГЗС

Добили смо одговор из Крагујевца са потписом Милене Андријевић, координатора за медије у Апелационом суду, где стоји:
У вези са питањима која сте упутили Апелационом суду у Крагујевцу електронским путем, обавештавамо следеће:

Судске одлуке су у складу са чл. 145 ст.3 и 4 Устава Републике Србије („Службени гласник РС” број 98/06) и чл. 3 ст. 2, 3 и 4 Закона о уређењу судова („Службени гласник РС” број 116/08...88/18), обавезне за све и не могу бити предмет вансудске контроле.

Судску одлуку може преиспитивати само надлежни суд у законом прописаном поступку и свако је дужан да поштује извршну судску одлуку.
Пресуда има дејство према странкама од дана када им је достављена.
Рок за извршење чинидбе наложене пресудом, прописан је одредбама Закона о парничном поступку.

Правни кораци и последице, у случају неспровођења одлуке суда, зависе искључиво од диспозиција странака.”

Дакле, ко не поштује диспозицију (заповест), суочиће се са санкцијом. Тако да не важи став одборничке већине у Скупштини општине Пријепоље, која је гласала по принципу – Какав Апелациони суд, какви бакрачи.

Ко ће на одговорност?

Нема сумње да је овако драстично и рекло би се дрско омаловажавање правног система државе незабележено у новијој историји судства. Због свега тога најодговорнија лица, председник општине и председница Скупштине могли би се убрзо наћи на удару закона као најодговорнје особе.

Заклањање иза одборника или одборничке већине неће им много помоћи јер је закон јасан и немогуће је гласати о судским пуноважним пресудама.

Драгољуб Зиндовић и Стана Марковић мораће да одговоре на тешка питања, а тада они који су гласали против судске одлуке вероватно неће бити ту...

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje sud odluka skupstina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.194.853 посета
Тренутно на сајту: 526 посетилац(a)