Кисић Тепавчевић: У авион с тестом од последња 72 сата 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кисић Тепавчевић: У авион с тестом од последња 72 сата
Trenutno na sajtu: 574       |       Podeli:
29.04.2020 | 0 коментар(а)



Епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић казала је јутрос да дефинитивне препоруке под којим противепидемиолошким условима ће
У авион с тестом од последња 72 сата, Фото: ГЗС

се одвијати авиосаобраћај, а једна од мера могла би да буде да путник буде тестиран на присуство вируса у последња 72 сата, поготово за пословна путовања и доласке у Србију.
"То је једна од мера која ће, врло је могуће, бити на снази. Наравно, уз све оне које смо досад примењивали с почетка у међународном саобраћају", истакла је Кисић Тепавчевић за РТС, поводом отварања аеродрома и авио летова од 18. маја.
Она је указала да флуктуација људи у међународном саобраћају потенцијално доноси ризик, али да постоје још три недеље до тог периода, до када ће бити донете дефинитивне препоруке.
Кад је реч о градском јавном превозу, који ће почети са радом 4. маја у Новом Саду и Крагујевцу, а 8. маја у Београду и Нишу, такође ће бити тачно написане препоруке, којих ће се грађани морати придржавати.
"На пример, улазиће се на једна врата, обавезно са маском, а они који не буду имали маску, на улазу ће моћи да је узму. Затим, мора да се поштује безбедна раздаљина. Један и по метар до два је безбедно, али ако се користе маске може се дозволити и нешто гушћи смештај људи. А, неће се користити вештачка климатизација", навела је Кисић Тепавчевић за РТС.
Када су у питању тржни центри, који се такође отварају 8. маја, она је рекла да ће бити обавезно ношење маски, држање безбедне дистанце, некоришћење централне климатизације... што ће, додаје, бити својеврсни стандард у свим затвореним просторима.
Србија спремна да 18. маја покрене авио-саобраћај
Србија је спремна да отвори и покрене авио-саобраћај 18. маја, изјавила је јутрос потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, додајући да ће то, ипак, зависити од осталих земаља ЕУ и када ће и остале земље дозволити летове са својих аеродрома.
Ми нисмо затварали аеродроме, него су свуда биле укинуте редовне авио-линије. Београдски аеродром био је отворен све време ванредног стања јер смо допремали хуманитарну помоћ и враћали наше грађане из других држава. Наш је предлог да се путнички авио-саобраћај отвори 18. маја и да летови са аеродрома Никола Тесла, као и аеродрома у Нишу и Краљеву покрену тада", рекла је Михајловић.
Она је гостујући на РТС додала да уколико се Европа не отвори до тог датума да неће ни Србија, саопштило је министарство.
Михајловић је истакла да све што Србија ради у међународном саобраћају мора бити усклађено са другим државама.

"У Европској унији још увек нема јасног договора око отварања граница. Када се Европа отвори и ми ћемо. Дакле, ми смо спремни, али морамо да искоординирамо активности са светом", рекла је Михајловић.
Каже да се Србија отвара, али да и даље морамо да будемо одговорни.
"Србија се полако отвара и враћа нормалном животу, али опасност није прошла. Зато апелујем на грађане да буду опрезни и одговорни јер морамо да научимо да живимо са вирусом око нас", рекла је министарка.
Она је истакла да је у време епидемије једна од основних мера била да се заустави превоз путника, али да се сада мере постепено релаксирају, те да се следећег понедељка отвара међуградски саобраћај, док ће градски саобраћај у Београду и Нишу кренути 8. маја.

"Саобраћај ће се фазно враћати јер је јавни саобраћај важан за људе који почињу да раде. Важно је да знамо да ово није само здравствена, већ и економска криза, те да је неопходно да се полако вратимо нормалном животу. С друге стране, теретни саобраћај функционише све време трајања епидемије и то ће нам много помоћи да економски преживимо кризу", рекла је она.
Михајловић је додала да се у складу са препорукама лекара припремају протоколи и правила за функционисање јавног саобраћаја.

"Постојаће тачно одвојен простор између возача и путника. Гледаће се и простор у аутобусу и возу јер је суштина да и даље нема блиског контакта међу грађанима, који ће морати да носе заштитну опрему. Важно је да послушамо препоруке, да будемо одговорни, јер највећа одговорност је на нама самима, да сачувамо здравље".

Мере се кристалишу корак по корак, вакцине још увек нема, опасност је још увек ту, додала је Михајловић.

 

ГЗС / Танјуг / РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


avion test

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.418.889 посета
Тренутно на сајту: 575 посетилац(a)