Афричка диња у сред Драгачева: Ово је чудновата воћка која рађа једино код Јевремовића 



 

Афричка диња у сред Драгачева: Ово је чудновата воћка која рађа једино код Јевремовића
14.10.2019 13:34 | 0 коментар(а)



Драгачево – Полако, али сигурно приближвамо се Африци, ако не географски онда дефинитивно агрономски. Након банана које су овог лета



родиле у Чачку, у суседном Драгачеву у домаћинству Милана Јевремовића расте чудесна воћка звана – кивано!

“Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, кад је пробате делује вам као да једете помешано банану, дињу, краставац и лимету. Дефинитивно је несвакидашња воћка”, каже Милан за РИНУ.

Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом. Како каже, доста му је било и малина и купина, па је хтео да докаже како у брдовитом селу Зеоке може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу.

„Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и надао сам да ће се примити. Међитим, када су никле личиле су на расаду краствца”, рекао је Милан.

Убрзо се показало да афричка диња, звана кивано, итетакако рађа и у сред Србије, па су Јевремовићи од свега пар семенки производњу овог воћа проширили на три пластеника.

“Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се ммного шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо великих проблема са наводњавањем. Не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ”, додаје Милан.

А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.

„Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији”, истакао је овај произвођач необичног воћа у изјави за агенцију РИНА.

 

Милан сада има три пластеника под киваном и намера му је да прошири производњу како би ово воће заживело у Србији.

„Зашто све мора да се увезе, ако може и да се произведе. У пластеницима приноси су велики и како време буде одмицало ићи на то да проширим засаде, јер једноставно овог производа и воћа нема у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи”, истакао је Милан.

Иначе, ово необично воће важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамином Ц, минералима, гвожђем, фосфором.. и за опроравак целог организма, лекари препоручују један на дан.

РИНА











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 



























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 74.526.828 посета
Тренутно на сајту: 88 посетилац(a)