Др Пајовић: Стиже Спутњик В за грађане који чекају на трећу дозу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Др Пајовић: Стиже Спутњик В за грађане који чекају на трећу дозу
Trenutno na sajtu: 590       |       Podeli:
19.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У последњих десетак, петнаест дана одржава се одређен број првих прегледа, такође и број болесника у болници,
др Александар Пајовић, директор чачанског Дома здравља, фото: ГЗС

15, 16 на интензивној нези, док у ковид амбулантама Дома здравља, има између 400, 460 укупних прегледа, од чега је 150, 160 првих, казао је др Александар Пајовић, директор чачанског Дома здравља.

„Раде антигенски, ПСР тестови , проценат је око 30% позитивних, а важно је истаћи да поред пацијената који пролазе кроз ковид амбулантзу, има и других фебрилних стања, нису сва везана за корону. Међутим, таква је процедура да сва фебрилна стања пролазе кроз ковид амбуланту. У лабораторији још увек има око 500 прегледа, што лабораторије, што антигенских и ПСР тестова. Ради ковид амбуланта у Љубићу од ујутро до 22 сата, као и амбуланта у Дому здравља. Свуда се раде тестирања, као и наша помоћним амбулантама. У Дечијем диспанзеру имамо собу за изолацију где пролазе деца са фебрилним стањима предшколског и школског узраста, ту је било око 100 прегледа, сада има око 70, од чега је од 10 до 15 позитивних. Ту ситуација није озбиљна, све школе у нашем граду су у редовној настави”, објаснио је др Пајовић.

Он је истакао да је била кратка несташица руске вакцине, за трећу дозу која је иста као и прва, она данас стиже, око 1000 грађана је на чекању. Ништа се не губи чекањем на ту дозу, правило је да се она даје након шест месеци. Тренутно на вакциналним пунктовима има свих вакцина.

„Пре неколико дана, почела је и вакцинација против грипа, у питањуи су вакцине за грађане до 65 година, а јуче смо добили и вакцине и за грађане старије од 65 година. Оне су распоређене у свим амбулантама. Може се примити и доза против короне и против грипа. Дакле, епидемиолошка ситуација је стабилизована на једном високом новоу и прегледа и процената, надамо се да ће бити све повољнија”, закључио је др Пајовић.

др Аксентије Тошић, директор Завода за јавно здравље, фото: ГЗС

Здравствени систем који подразумева све болнице и Домове здравља на подручју Моравичког округа за сада успева да одговори појачаној активности вируса и броју особа које се новоинфицирају и захтевају одређене здравствене прегледе у примарној здравственој заштити или чак хоспитализацији, казао је др Аксентије Тошић, директор Завода за јавно здравље.

„Обезбеђени су додати капацитети везане за хоспиталне услове, пре свега у Ивањици који за сада нису максимално попуњени, а и поред тога постоје капацитети које је Град Чачак обезбедио уколико буду потребни, ако дође до неке ескалације броја новоинфицираних. Очекујемо благо смиривање ситуације, тј. пад броја заражених у свим категоријама”, навео је др Тошић.

Он је рекао да што се тиче имунизације није било ситуације да су се у већем броју грађани жалили на вакцину, до сада је дато 190 000 вакцина свеукупно на територији Моравичког округа.

„Не би било пожељно да се споје истовремено или у кратком размаку, а што је могуће од једног и од другог вируса, па се због тога одређеним категоријама људи које то већ увелико и знају препоручује да се вакцинишу и против грипа и против ковида”, закључио је др Тошић.

ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SPUTNJIK V VAKCINA RADNI TIM AKSENTIJE TOSIC ALEKSANDAR PAJOVIC KORONA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.104.774 посета
Тренутно на сајту: 589 посетилац(a)