На питање о Крушику, Вулин тражио од новинарке да му "ода" пословне податке Н1 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
На питање о Крушику, Вулин тражио од новинарке да му "ода" пословне податке Н1
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
30.12.2019 | 0 коментар(а)



Министар одбране Александар Вулин изјавио је да се, када је реч о фабрици наменске индустрије „Крушик” из Ваљева, „не ради о афери, већ о операцији која

има за циљ угрожавање српског извоза оружја уз помоћ објављивања идентитета купаца", као и да је због тога велики број уговора за извоз оружја у међувремену отказан, "јер трговци оружјем не воле да им се открива идентитет".

Вулин је на конференицији за новинаре рекао да је то "хибридна операција "Крушик" која има за циљ да, ако може, изврши напад на државни режим - конкретно министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, док је крајњи циљ председник Србије Александар Вучић".

Он је на питање новинарке Н1 о афери Крушик, позвао новинарку да му након конференције за новинаре насамо открије пословне информације телевизије Н1, поручујући јој да би на тај начин сигурно добила отказ.

"Да ви као запослени у вашој телевизији, да одете на Пинк телевизију да кажете колико плаћате сараднике, које ћете теме радити и када ћете радити неке теме, ваш уредник би се брзо поздравио са вама. Занимљиво кад то урадите у војној фабрици и одете странцима и дате поверљиве податке - вас зову херојем. Ви бисте добили отказ, а херој треба да добије орден. Није нормално и није могуће. Ја не могу да вршим притисак на правосуђе, али као обичан грађанин, да се то десило у Бугарској, Русији или САД, тај човек би био шпијун. Код нас, ко је одао поверљиве податке из индустрије, он је узбуњивач, а не шпијун", казао је он.

Обрадовић је у више наврата раније рекао да није износио поверљиве податке које се тичу оружја, већ само податке о финансијском пословању, за које је сматрао да су на штету "Крушика".

Министар је, међутим, тражио да се успоставе "исти критеријуми за све".

"Остављам вам на размисљање, колико секунди ћете се задржати на Н1 кад после ове конференције дођете код мене и насамо ми кажете ми који је ваш следећи прилог, о коме ће бити, шта ће бити теме, а ја то онда објавим... Мени све испричајте, а немојте Пинку. После конференције за штампу ћете рећи мени, ја нисам медиј - колика вам је плата, рећи ћете ми колико кошта секунда на вашој телевизији, рећи ћете колике попусте сте дали тачно ком клијенту, колико ће коштати секунда следеће године, очекујем те информације", казао је.

Вулин је додао да се пита да ли је случајно што је цела та афера покренута из Бугарске која је Србији највећа конкуренција по питању извоза оружја.

Он је рекао да у време када је из Бугарске извоз наоружања пао за 37 одсто у Србији је такав извоз растао.

"Неким чудом операција "Крушик" је кренула из Бугарске. Сигурно нема везе са парама, већ са алтруистичком потребом да оружје не иде на ратишта. А где ће оружје него на ратишта? А за шта служе минобацачке гранате? За то се производе. Неће "Крушик" никада производити нешто здраво, не могу минобацачке гранате бити здраве", рекао је Вулин.

Вулин је казао и да је од покретања "хибридне операције Крушик" отказано неколико уговора за извоз наоружања из те фабрике.

"Трговци оружјем не воле да се о њима пише и прича. Нико неће да дође у предузеће у коме његови подаци могу бити објављени читавом свету", рекао је Вулин.

Он је додао да и поред тога "Крушик" солидно послује, а да ће му и држава помоћи уколико је то потребно, и најавио је да ће на следећој седници Владе бити формиран кластер одбрамбене индустрије Србије.

Вулин је додао и да отац министра полиције Бранко Стефановић "не утиче ни на шта у "Крушику", као и да нико до сада није доказао да је он починио било какво кривично дело", а да би новинари требало да се запитају "шта ако је Небојша Стефановић невин", односно да поштују претпоставку невиности док се не докаже кривица.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић је рекао да се у Србији производњом и извозом наоружања и војне опреме бави 19 државних и више од 50 приватних произвођача војне опреме и још око 200 зависних предузећа.

Милорадовић је рекао да је "Крушик" у последње две године добио 30 дозвола за самосталан извоз оружја, као и да је у односу на 2012. годину када је преко других предузећа извезао 8,8 милиона долара у 2017. години извоз износио 107. милиона долара.

По његовим речима, од свих склопљених послова "Крушик" је половину реализовао самостално или преко "Југоимпорта".

ГЗС / Н1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.879.588 посета
Тренутно на сајту: 457 посетилац(a)