Черчилова машина сада гаси пожаре на Маљену 



 
Черчилова машина сада гаси пожаре на Маљену
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
28.09.2020 | 0 коментар(а)



Пожега - Тридесет година проведених у Енглеској, за Србина Зорана Ђукића било је довољно



да схвати како је његов живот ипак овде.

Са супругом Мелисом, пре пет година доселио се у село Тометино поље подно Маљена, а викендица је постала њихов дом. Овде су, како кажу, много срећнији и мирнији, а њихови животи променили су се из корена од кад живе у овој чистој природној оази.

„Ово је имање мојих предака, супруга је рођена Енглескиња, али врло брзо се прилагодила нашем начину живота. Сада окупља малишане из села и учи их енглески. Наша деца су прво била изненађена одлуком да се преселимо, али сада обожавају да дођу овде“, рекао је Зоран за РИНУ.

Зоран и Мелиса Ђукић, фото: РИНА

Ипак, овај брачни пар није желео само да лешкари у хладовини или шета падинама Маљена. Одлучили су да се баве сеоским туризмом и сада је њихово имање једно од најпосећенијих у овом делу Србије. Али, то није све.

Један пожар пре пар година усмерио је Зоранов и Мелисин живот у нову авантуру – формирали су Добровољно ватрогасно друштво „Тометино поље“ и од тада мештани планинских села мирно спавају, јер више не чекају спасилачке екипе из суседних градова.

„Велика је заслуга моје супруге, која ме је натерала да купимо камион и да оформимо ватрогасно друштво. Купили смо га онлајн и заједно са нашом децом смо отишли по њега. Право је историјско возило, понос Винстона Черчила“, изјавио је Ђукић.

Ово Добровољано ватрогасно друштво сада броји око 30 чланова, а до сада су имали десет успешних интервенција. Спашене су две куће и око сто хектара шума, које горе врло често. Чланови добровољних ватрогасних друштава често су први на месту пожара, а њихова улога у превенцији и локализацији од великог је значаја.

„У сваком тренутку су мобилни, а управо сами чланови су уши и очи за дојаву интервенција. Удруженим снагама направили смо ватрогасни дом. Добили смо велика средства од локалне самоуправе, багер је насуо пут, поставили смо темељ а од датих пара купљен је отприлике сав грађевински материјал. Колико смо новца добили, толико, ако не и више, смо сами обезбедили. Цео објекат ватрогасног дома је саграђен добровољним радом мештана а и Велшана“, наглашава Зоран.

Организација из Велса „Блазинг То Сербиа” велики су донатори овим маљенским ватрогасцима како у обезбеђивању опреме тако и у набавци још једног возила.

„Нама су Велшани дали сву опрему маске, одела која су веома скупа као и шлемове. Преко ноћи су нам напунили камион, имамо више црева него пожешко ватрогасно друштво”, каже Зоран.

Зоран Ђукић, фото: РИНА

Циљ руководства овог Добровољног ватрогасног друштва је набавка и противпожарних апарата које би поделили кућама, јер на овом подручју често се дешава да удар грома запали кућу кроз инсталације и ту не вреде никакви ватрогасци већ само апарат.

 

Прилог ГЗС о овом необичном ватрогасном друштву емитован је у Националном дневнику ТВ Пинк

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega maljen vatrogasci tometino polje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.294.344 посета
Тренутно на сајту: 450 посетилац(a)