Нови лек против ковида-19 ускоро доступан грађанима Србије 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нови лек против ковида-19 ускоро доступан грађанима Србије
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
19.12.2021 | 0 коментар(а)



Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије изјавила је да ће нови антивирусни лек против ковида-19 бити ускоро

доступан грађанима Србије. 

Митрашиновић је за РТС рекла да је Агенција за лекове одобрила "Молнупиравир", први антивирусни лек, да ће он бити примењиван само по препоруци лекара и да се очекује да ће то бити у ковид амбулантама.

"Сви у Алимсу радили смо даноноћно. Очекујемо да буде доступан пацијентима наредних дана", навела је Митрашиновић.

Објаснила је да је "Молнупиравир" орални антивирусни лек који се примењује код благих до умерених форми ковида 19 код старијих од 18 година.

"Да би лек био примењен пацијенти морају да имају бар један од фактора ризика за развој тежих форми - да буду старији од 60 година, пацијенти са дијабетесом, гојазни чији је боди мас индекс изнад 30, пацијенти са тешком опструктивном болести плућа, озбиљним болестима срца и активним малигнитетима", навела је Митрашиновић.

Указала је да је у клиничким студијама показана значајна ефикасност лека - за 30 посто смањује број хоспитализација и смртних исхода.

"Показана је задовољавајућа безбедност. У студијама је најчешће пријављивана као нежељена реакција дијареја, код три одсто испитаника, пријављивана је главобоља, мучнина и вртоглавица, али то су уобичајена нежељена дејстава која прате велики број лекова", истакла је Митрашиновић.

ГЗС/ Танјуг, РТВ

 



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kovid lek gradjani lecenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.496.782 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)