,,Заводник ништавила” у Тополи 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
,,Заводник ништавила” у Тополи
Trenutno na sajtu: 728       |       Podeli:
27.12.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Предраг Марковић, прозиста, издавач, бивши председник Народне скупштине Србије

и министар културе, представио је синоћ у Библиотеци “Радоје Домановић” свој роман “Заводник ништавила”. Промоцији дела, поред председника општине Драгана Живановића, присуствовали су књижевни делатници Тополе, библиотекари и грађани, објављено је на сајту општине Топола.

“Заводнику ништавила” Марковић се вратио после скоро тридесет година. Практично, по повлачењу из јавног живота. Књига је написана на више нивоа. Она је најпре на основном нивоу опора, биографија Вере Клусов, лаборанткиње у Државном заводу за узгој експерименталних животиња крај Чернобила. Њено искуство инцеста, у наставку, скривано српско порекло и учешће у подземном интелектуалном животу престонице, склапају мозаик – метафору незваничне историје Русије 20 века. У специфичном лавиринту приповедања везивно ткиво чини вишевековна “историја” сеоба Срба у Русију и Руса у Србију. Мешају се и укрштају судбине Булгакова, Горког, кнеза Арсена Карађорђевића и других.

Постоји обавеза да се ствари завршавају. Резултат је пред вама. Књига је пред вама. Имам обичај да кажем да је не препоручујем за читање. Много је разлога. Прво мучна је великим делом… – рекао је Предраг Марковић у уводном делу приказа свог дела, да би на крају промоције рекао – … захваљујем се Богу што ми је дао снаге да завршим оно што сам започео. Камо среће да увек можемо да завршимо оно што смо започели. Драго ми је да сам се тога ослободио. Тешко онима који то читају – они се тога ослободити неће.



ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.093.046 посета
Тренутно на сајту: 729 посетилац(a)