Михајловић: Подизање енергетске ефикасности национални циљ Србије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Михајловић: Подизање енергетске ефикасности национални циљ Србије
Trenutno na sajtu: 320       |       Podeli:
12.08.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Министарка рударства и енергетике и потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић



посетила је Прешколску установу "Невен" у Бајиној Башти и том приликом обишла просторије у којима је замењена столарија, постављена термоизолација, реконструисан кров на који су постављени соларни панели.

Фото: ГЗС

Предшколска установа "Невен" изградјена је 1977. године и до сада на њој носу радјене веће реконструкције.

Председница општине Бајина Башта, Весна Дјурић захвалила се на дугогодишњој сарадњи ове општине са Министарством рударства и енергетике и истакла значај ове инвестиције.

"Вредност овог пројекта је 16,5 микиона динара ид стране министарства рударства и енергетике и 8 милиона које је суфинансирала општина Бајина Башта. Посебно у овим турбулентним временима када смо сведоци свега што се дешава са енергентима и енергетском кризом, заврпетак унапредјења енергетске ефикасност овог вртића је од изузетног значаја. Самим тим смањујемо губитке топлотне енергије, смањујемо потрошњу електричне енергије и добијамо на квалитету пружања услуга нашим најмладјим становницима", рекла је Весна Дјурић.

Председница општине је истакла да је општина Бајина Башта ове године прошла на конкурсу Министарства рударства и енергетике када је у питању унапређење енергетске ефикасности приватних лица.

Фото: ГЗС

"Општина је за ту намену определила 8,5 милиона динара и 8,5 милиона од стране министарства рударства и енергетике, што је 17 милиона и још 17 милиона учешћа градјана. За општи у од 26.000 становника 34 милиона динара није мала сума и по процени стручњака из министарства та сума може да задовољи око 160 домаћинстава наше општине", закључила је Дјурић.

Десимир Поповић, начелник Златиборског округа истакао је да је 8 од 10 општина колико их има у овом округу учествује у националном програму енергетске ефикасности и да је свеукупна вредност пројекта 260 милиона динара, а да је уштеда која се остварује око 13 милиона киловата што је око 60 милиона динара.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић скренула је пажњу на уштеду која се остварује улагањем у ову предшколску установу.

"Ова општина је пример како може дрмава заједно са општином да сарадјује и ради на, пре свега, добробити градјана иве локалне самоуправе. Посебно сам поносна на овај вртић, зато што смо заједнички, не маоим новцем успели да кроз пројекат енергетске ефикасности створимо простор за децу који ће сигурно бити квалитетнији за све оно време које они бусу проводили у овом вртићу. Овај пројекат ће сигурно омогућити не само смањење енергије коју некако улудо трошимо и бацамо ’кроз прозор’, већ ће омогућити општини и самом вртићу да новац који издвајају за плаћање рачуна буде готово 60 одсто нижи него што је то био у претходном периоду. Омогућиће и мању емисију угљен диоксида и створиће квалитетније услове за боравак деце", рекла је министарка.

Михајловић је рекла је подизање енергестске ефикасности свакако један од националних циљева Републике Србије.

"Држава Србија и Влада Републике Србије су још пре две године одлучили да један од наших приоритета у енергетици свакако буде подизање енергетске ефикасности. Србија троши четири пута више енергије него све земље нашег окружења. Србија троши два пута више топлотне енергије него што троше земље у окружењу и земље Европске Уније. Према томе, заједно можемо да учинимо много више него што смо то чинили у неким годинама радили. Из тог разлога, имајући у виду све пројекте у свим јединицма локалне самоуораве. Имајући у виду пројекте који се тичу подизања енергетске ефикасности у државним објектима, објектима централне власти, имајући у виду пројекте које радимо у болницама, школама, вртићима ми говори о о вредности инвестиције у енергетској ефикасности која износи близу 500 милиона евра. То значи да ће Србија, практично за три, три и по године моћи да каже да је уштедела производњу једне термоелектране од 50 мегавата, да ће Србија сигурно да смањи емисију угљендиоксида, само из тих пројеката за преко 100.000 тона, а да не говоримо о ономе што се зоцу финансијске користи. Према томе, подизање енергетске ефикасности је национални циљ али је то и циљ који помаже да људи економски, енергетски боље живе у двојој општини",рекла је министарка Михајловић.


Министарка је позвала градјане Бајине Баште да се пријаве на јавни позив општина и учествују у пројекту подизања енергетске ефикасности, јер држава заједно са јединицом локалне самоуправе даје 50 одсто субвенција за замену столарије, котлова, изолације.

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mihajilovic poseta bajina basta vrtic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.378.930 посета
Тренутно на сајту: 321 посетилац(a)