Вучић: Избори 21. јуна 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Избори 21. јуна
Trenutno na sajtu: 502       |       Podeli:
04.05.2020 | 0 коментар(а)



Избори у Србији, парламентарни и локални, биће одржани 21. јуна, најавио је данас председник Александар Вучић после

састанка са представницима девет политичких листа које су најавиле учешће на изборима.

Избори су демократско право и највиши интерес грађана и државе Србије да изаберу скупштину и друге органе власти, рекао је Вучић и истакао да ће се, у вези са изборном кампањом, слушати препоруке струке.

Вучић је рекао да ће у среду, ако све буде како се очекује, Скупштина Србија укинути ванредно стање, те се поставило питање одржавања избора, који су првобитно били расписани за 26. април, па одложени због епидемије Ковида 19.

"Ми смо прихватили идеју неких политичких странака, које су тражиле додатних пет дана, за изборне радње, у складу са законом, да имају 38 дана до тада. Избори ће бити 21. јуна", рекао је Вучић.

Реч је о парламентарним и локалним изборима у већем броју локалних самоуправа.

Вучић је истакао да је договорено да се по питању предизборне кампање и избора слуша препорука лекара.

"Разговарали смо о свему и равномерности у представљању, о јавним скуповима. Договорили смо да ћемо поштовати препоруке струке. У мају неће бити великих скупова, посебно не у затвореном, а у јуну чекаћемо мишљење епидемиолога. Неки се надају да ће бити могући скупови, али могуће је и да их не буде. То неће зависити од нас, већ здравља нације, и нивоа епидемије са којем ћемо се суочавати“, објаснио је он.

Вучић је казао да постоји један проблем, а то је доступност нотара у условима даљег постојања било каквих ванредних мера, због чега је договорено, а свих девет листа које су скупиле потписе по тежој процедури, да и општински оверитељи врше оверу потписа и то не само за локалне изборе.

Каже да је било и разговора о атмосфери, при чему је нагласио да је њему као председнику важно да после овог тешког времена, кроз које смо прошли покушамо да обезбедимо демократску атмосферу и изаберемо руководство, а потом по избору скупштине владу, која ће да служи интересима грађана Србије.

Рекао је да ће замолити нотаре и њихову комору да помогну и што је могуће више убрзају све процедуре, иако већ раде свој посао добро.

"Оно где постоји већа гужва и проблеми су на локалним изборима, где је теже прикупити потписе, а велики су их већ прикупили. Такви су закони, и ми смо их преузели из претходног периода. Немогуће је суштински мењати велике ствари, можемо само техничке", навео је он.

Казао је да ће се донети упутство за спровођење избора, при чему ће бити консултовани епидемиолози како и на који начин, посебно на почетку изборног процеса, обезбеди сигурно обављање изборних радњи, а онда током самог изборног поступка процењивати са лекарима како и на који начин то спровести.

"Ово је наша демократска обавеза, право. Највиши интерес Србије и грађана је да изаберу Народну скупштину и руководство. Као председник Републике желим свим учесницима добру кампању, успех на изборима, да буду задовољни својим радом и могућношћу да представе планове и програме", истакао је он.

Вучић је казао да ће лично покушати и замолити своје сараднике у органима власти да духом толеранције, озбиљности и одговорности одишу у овој изборној кампањи.

"Знам како изгледају политичке страсти и како се неки довијају да дођу до гласова, али обавеза је нас да се тако понашамо", подвукао је он.

Пренео је да су данашњем састанку присуствовале партије које су најавиле учешће на изборима, и оне које су то желеле, било из власти или опозиције, а размењени су ставови о свему што је урађено у претходном периоду од претходног састанка, од којег је прошло готово месец и по дана.

"Оценили смо претходни период и разговарали о томе који је најбољи начин да се, уз поштовање Устава и закона изађе на изборе", рекао је Вучић у обраћању након састанка.

Састанку у Палати Србија присуствовали су председница Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

На састанку су били и лидер социјалиста Ивица Дачић, заменик председника СРС Александар Шешељ, председник ДС С Милош Јовановић, члан Председништва покрета Метла Новица Антић, председник Нове странке Зоран Живковић и његов сарадник Арис Мовсесијан.

У Палати Србија били су и председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић, представница Заветника Милица Ђурђевић, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Присутни су били и Марко Ђуришић из организације "Србија 21", Бојан Костреш из ЛСВ, председник СПАС-а Александар Шапцих, Милан Стаматовић из "Здраве Србије", председник и потпредседник СВМ Иштван и Балинт Пастор, као и представници Покрета "1 од 5 милиона".

СДА: Уместо на састанку, предлози у саопштењу

Странка демократске акције Санџака саопштила је да није учествовала на данашњем састанку, јер је, како тврде, на претходном, српски председник наводно на неприхватљив начин поступио према представнику странке.

Уместо тога, у саопштењу су изнели захтев да се избори одложе за 6. септембар, до када би се могло очекивати да се испуне захтеви које су данас доставили председнику Србије и учесницима састанка о наставку изборног процеса.

СДА је затражила да предузете радње у поступку подношења изборне листе до увођења ванредног стања буду прихваћене као правноваљане и пуноважне након што се настави изборни процес.

У СДА сматрају да је неопходно исправити и неке, према њиховом гледишту, незаконите одлуке Републичке изборне комисије, нарочито када је у питању именовање бирачких одбора у национално мешовитим срединама, "што би се постигло доследном применом члана 8. став 5. Закона о локалним изборима".

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izbori vucic jun

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.428.258 посета
Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)