Предавања саветодаваца од великог значаја за пољопривреднике Моравичког округа 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Предавања саветодаваца од великог значаја за пољопривреднике Моравичког округа
Trenutno na sajtu: 813       |       Podeli:
13.02.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Саветодавци ПССС Чачак су свакодневно на терену како би пољопривредне произвођаче на време упознали са актуелним темама из области пољопривредне производње.

Пољопривредне произвођаче из области ратарства занимале су теме из области плодореда, прихране озимих стрнина и заштите земљишта.

“ Када је плодоред у питању, пољопривредни произвођачи знају шта је, али се тешко придржавају. Апелујемо да ову агротехничку меру уврсте у производњу због правилног искоришћења земљишта и због боље контроле болести и штеточина. Када је реч о поправки земљишта, саветујемо да се више користе кречни материјали за поправку и калкулацију земљишта као и да се обрати пажња на тренутно стање усева, тј.да ли има рупа од мишева, “ каже Дамљановић за Агропресс. Он додаје да сваке године траје акција ресорног Министарства ,а тиче се бесплатне системске контроле плодности.

“ Локалне самоуправе попут Горњег МИлановца имају кампању доделе бесплатног кречног материјала за 250 газдинстава што је од великог значаја за пољопривредне произвођаче”, каже за Агропресс Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство и повртарство ПССС Чачак.

Избор мушких грла за приплод у овчарству једна је од тема предавања која је, према речима саветодавца за сточарство ПСССЧ Небојше Брајовића, наишла на велико интересовање пољопривредника јер, како тврди, расни састав грла веома је битан, а субвенције су од немерљивог значаја.

“ Субвенционисање женских приплодних грла, и од прошле године,субвенције за мушка грла су 7 хиљада динара и за тов јагњади две хиљаде, тако да верујем да ће ова мера и ове године наићи на добар одзив”, каже Брајовић за Агропресс.

Заштита жита од болести, штеточина и корова тема је која је увек актуелна, а са два третирања повећавају се приноси и по тону ипо по хектару, каже за Агропресс Весна Нишавић Вељковић, саветодавац за заштиту биља у ПСССЧ.

“ Најчешћи савети односе се на време примене ,дозе које се примењују, али и да ли се мешају са другим препаратима,” додаје Нишавић-Вељковић и апелује на произвођаче да присуствују предавањима која се организују широм МО.

Свакако пољопривредне произвођаче највише интересују субвенције, односно подстицаји у пољопривредној производњи,као и Ипард средства за која се може конкурисати за набавку трактора, опреме и механизације, “ каже за Агропресс Сладјана Петрић, директорка ПССС Чачак, саветник за агроекономију.

“ Пољопривредне произвођаче обавештавамо на терену, али и код нас, у просторијама ПССС Чачак о начину конкурисања и неопходне документације. Највеће интересовање јесте за куповину механизације, а носилац газдинства за конкурисање из Ипард-а мора имати средњу пољопривредну школу или ветеринарску, или завршен факултет или да је носилац газдинства последње три године. Ако све то не испуњава ,мора имати 50 часова едукације до подношење захтева”, каже за Агропресс Сладјана Петрић.

Аплицирање за ИПАРД фондове је сложен поступак и зато смо ту да помогнемо обичним пољопривредницима, да се едукују о коришћењу средстава ИПАРД фондова Европске уније. Аплицирање за средства је веома сложен процес и зато је важно да се пољопривредници, будући корисници средстава што пре упознају са свим аспектима, почев од попуњавања формулара за аплицирање и израду бизнис плана. Циљ је да пољопривредници искористе ИПАРД фондове, повуку што је могуће више средстава и на тај начин унапреде своју пољопривредну производњу", каже Петрић за Агропресс и додаје да едукација може значајно да помогне.

“ Пољопривредници сматрају да овакве врсте предавања и едукација могу значајно да помогну. Многи су само чули да постоје ИПАРД фондови, а шта они нуде мало њих зна. Ово је прилика да се ближе упознају с могућношћу коришћења средстава ИПАРД фонда, а посебно да сазнају како ће на прави начин моћи да аплицирају за средства, “ додаје Слађана Петрић, саветник за агроекономију и директорка ПССС Чачак.

Подизање конкурентности пољопривредних произвођача , едукација, примена нових технологија и оспособљеност за аплицирање за предприступне фондове ЕУ - само су неке од тема предавања стручних сарадника ПСССЧ.

Извор: Агропрес

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.057.569 посета
Тренутно на сајту: 814 посетилац(a)