Међународни научни скуп у Чачку: Србија 1918. 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Међународни научни скуп у Чачку: Србија 1918.
Trenutno na sajtu: 494       |       Podeli:
06.12.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Чак 29 историчара из осам држава појавиће се сутра на дводневном научном скупу у Чачку на тему: „Србија 1918: ослобођење домовине,
Лела Павловић, фото: РИНА

повратак ратника, живот у новој држави”. Скуп се приређује поводом Дана Чачка и биће свечано отворен сутра у подне, у конференцијској дворани овдашњег хотела „Београд”, а приређивачи су Међуопштински историјски архив у Чачку и Центар за историју Југославије и савремену историју Филозофског факултета зу Београду чији је директор професор др Мира Радојевић, дописни члан САНУ.
- Ова година је завршна у обележавању Великог рата као година велике победе савезника, међу којима је значајно место у победничким редовима заузела српска војска. Зато смо називом скупа обухватили последњу ратну годину, ослобођење Србије и осталих крајева Јужних Словена који су ушли у нову државну заједницу три народа – Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца – под српском династијом Карађорђевића.


Прво уводно излагање даће академик Љубодраг Димић, а следи поподневна секција „Друштво”, под председавањем академика Димића и професора Вацлава Штепанека из чешке Академије наука.
Другог дана скупа истраживачи ће радити у просторима МИ Архива, у секцијама „Војска”, „Личности”, „Странци и Србија” и „Локална историја и култура сећања”. Поред историчара из Србије излагаће и научници из Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Русије, Словеније и Чешке а зборник радова биће штампан априла идуће године и обухватиће прилоге историчара из Француске и Бугарске који су били спречени да дођу.


Лела Павловић посебно наглашава међународну димензију овог скупа, наводећи:
- Добили смо прилику да се упознамо са новим документима и изворима из седам земаља и то ће дати посебно светло завршници Великог рата. Поготово што се сад јављају контроверзе по којима је Краљевина СХС била великосрпски пројекат, а не велика тежња Јужних Словена да живе у једној заједници. То је била жеља свих народа са ових простора, преко те творевине неке земље, као Словенија и Хрватска, сада су стекле своју државност, а пре тога је нису имале вековима.
Радни језици скупа су српски, руски и енглески.


РИНА

 
 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NAUCNI SKUP LELA PAVLOVIC VELIKI RAT

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.113.316 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)