Ако бирају страно пиво Eвропљани ће се прво ухватити за мексичко, а онда за наше и то због квалитетних сировина од којих се прави. Управо због ове чињенице, све је више домаћина који се поред ракије и вина у својој кућној радиности одлучују за производњу пива.
Процес производње је Србима добро познат
Jeчмени слад се загрeва у води и издваја се сладовина, која се потом кува са хмељом, а након хлађења пиво се одлаже у буре и додаје се квасац за ферментацију.
Ферментација траје 21 дан, после тога иде флаширање, додавање додатног шећера за карбонизацију и након тога пиво мора да одлежи најмање 15 дана. Са различитим врстама хмеља, пшенична пива, ражана пива са додатком баварских кобасица сви остану затечени оним што пробају.
Први фестивал домаћих пива, фото: РИНА
Манифестација у част пиву
„Први Фестивал кућног пиварства биће одржан у склопу манифестације „Плодови западног Поморавља", рекла је Снежана Марковић Ђуровић из Центра за развој села.
Десет произвођача из целе Србије представили су у суботу, своја пива, у Заблаћу.
„У Заблаћу је све више заинтересованих мештана за производњу пива. Kористе проверене рецептуре и зато је фестивал идеалан начин за презентацију њихових производа", рекла је Марковић Ђуровић.
РИНА