Чачански четници сахрањени уз државне почасти 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чачански четници сахрањени уз државне почасти
Trenutno na sajtu: 304       |       Podeli:
22.04.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Уз државне почасти данас су у Чачку сахрањена двојица припадника Југословенске војске у Отаџбини чији су земни остаци пронађени

прошле јесени у једном необележеном бездану, у Придворици на Јелици, где су почивали 72 године. Родбина је одлучила да њихове кости, у једном ковчегу, буду положене у крипту Цркве Успенија пресвете Богородице у овом граду.

Унос сандука у храм у ставу мирно свечано је испратила почасна јединица Друге бригаде Копнене Војске Србије из Рибнице код Краљева, а после опела у цркви, кад је ковчег полаган у крипту у подруму, јединица је напољу испалила три хица почасне паљбе.

Опело у Цркви служила су петорица свештеника из Чачка, уз ковчег покривен српским тробојкама. Син једног од четника које су комунисти ликвидирали у јесен 1945, Милисав Милутиновић (1941), од оца се опростио поручивши да је најзад дочекао дан да га достојно сахрани.

Председник Комисије за проналажење и евидентирање свих тајних гробница на подручју града Чачка, историчар Горан Давидовић, саопштио је да су ратници ЈВуО, Јарослав Милутиновић и Радосав Радоњић из Јездине код Чачка, сурово убијени 6. новембра 1945. године, додајући да су после ексхумације 17. октобра 2017, уз поштовање свих прописа Републике Србије који регулишу ову област, породице настрадалих одлучиле да се остаци настрадалих положе у крипту новог храма, који је и подигнут за ту намену, жртвама комунистичког терора.

Суд у Чачку рехабилитовао је крајем прошле деценије и Милутиновића и Радоњића, утврдивши да су их комунисти ликивидирали после рата, без суђења, из идеолошких разлога.

Ово је, по тврдњи историчара, први случај да се припадници поражене ратне стране у вечну кућу испраћају уз почасти државе.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.366.216 посета
Тренутно на сајту: 305 посетилац(a)