Сјеничка скупштина бира нови грб и заставу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Сјеничка скупштина бира нови грб и заставу
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
22.03.2018 | 0 коментар(а)



Сјеница – Према речима председника Скупштине општине Сјеница Мухедина Фијуљанина

формирана је комисија која ће расписати конкурс за будуће хералдичко решење грба Сјенице и изглед заставе.

“Општина Сјеница нема свој грб, постоји само амблем који датира још из 60 - их година прошлог века, који не задовољава хералдичка правила. Неопходно је да се изглед грба усклади са Статутом општине”, казао је за Глас западне Србије Фијуљанин.

Он је истакао да се у комисији налазе представници свих одборничких група којима ће се као консултанти прикључити представници два хералдичка друштва који ће предтсављати познаваоце српске и бошњачке традиције и културе.

Председник скупштине је нагласио да постоји неколико утврђених елемената, који су статутом одређени а то је да се на грбу нађе стара сјеничка тврђава, испод ње да стоји 1253. година која представља први помен Сјенице у писаним документима и да застава буде модро плаве боје на којој ће се наћи грб.

“У хералдици постоје мали, средњи и велики грб, постојала је и таква идеја да имамо сва три грба, али мислим да општина Сјеница није толико велики град да би морао да има сва три грба, већ је довољан само један”, рекао је Фијуљанин.

Према речима председника сјеничког парламента било је неколико предлога, за будуће елементе на грбу.

“Подручје Сјенице препознатљиво је по белоглавом супу па је било предлога да се на будућем грбу нађе ова птица а да са друге стране буде вук. Јагње на пример не може да буде на грбу јер у хералдичком смислу нема добро значење”, каже он.

Фијуљанин је додао да је основно хералдичко правило да грб буде једноставан и да одражава специфичност једне заједнице.

Одборници опозиционе Странке правде и помирења (СПП) су били против предлога да се ове две животиње нађу на грбу јер се како су рекли у исламу не приказују ликови животиња и људи.

“Као председник скупштине инсистирћу да се испоштују хералдичка правила и обележја оба народа који живе на територији општине и да се одлука донесе једногласно”, казао је за Глас западне Србије Фијуљанин и додао да је жеља већине да нови грб буде усвојен до Дана општине 14. августа а да се на тај дан на свечаној седници промовише.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.780.143 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)