Михајловићева: Улажемо 40 милиона долара за смањење гужви на границама 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Михајловићева: Улажемо 40 милиона долара за смањење гужви на границама
Trenutno na sajtu: 1327       |       Podeli:
23.07.2019 | 0 коментар(а)



Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић,
Зорана Михајловић, фото. РИНА

рекла је да ће Министарство, уз завршетак започетих и изградњу нових ауто-путева, наставити да ради и на смањивању гужви на границама као једном од својих приоритета, кроз заједнички пројекат са Светском банком.

“Светска банка одобрила је Србији 40 милиона долара у оквиру пројекта “Trade and Transport Facilitation“, који управо има за циљ да смањимо време задржавања на граничним прелазима. У питању је регионални пројекат у који су, поред Србије, укључене Северна Македонија и Албанија, а укупна вредност зајма Светске банке за све три државе износи 90 милиона долара“, каже Михајловићева.

Зајам уговорен ове године ратификован je у Народној скупштини крајем маја. Корисници средстава су Управа царина, “Инфраструктура железнице Србије”, ЈП „Путеви Србије“ и „Коридори Србије“, a планирано је да зајам буде оперативан у другој половини 2019. године.

“Србија је у претходне четири године изградила око 300 километара ауто-путева, а у том периоду број возила на нашим ауто-путевима повећан је са 37 милиона на близу 54 милиона возила у 2018. После пуштања у саобраћај јужног крака Коридора 10 и са скорим завршетком комплетног источног крака Коридора 10 ка Бугарској, очекујемо даљи раст транзитног саобраћаја кроз Србију. За разлику од прошлости, инфраструктура више није главни проблем за брже кретање људи и робе у региону, већ то постају граничне процедуре и дуго задржавање приликом преласка између држава”, наводи Михајловићева.

Пројекат са Светском банком обухвата више компоненти, између осталог, олакшавање прекограничног саобраћаја, развој интелигентних транспортних система на Коридору 10, као и унапређење путно-пружних прелаза на железничкој инфраструктури. Јединица за спровођење пројекта биће при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер ће у овом ресору бити тежиште активности, док ће финансирање и уговарање радова и услуга бити при Министарству финансија.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zorana mihajlovic autuput ulaganja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.978.144 посета
Тренутно на сајту: 1327 посетилац(a)