Мурал посвећен Дарку Милошевићу, јунаку са Кошара освећен је у Љигу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мурал посвећен Дарку Милошевићу, јунаку са Кошара освећен је у Љигу
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
23.09.2021 | 0 коментар(а)



Љиг - Дарко Милошевић један је од 108 младића, припадника 125. моторизоване бригаде који су живот дали
Мурал посвећен јунаку са Кошара, Дарку Милошевићу, освећен је у Љигу, фото: ГЗС

за одбрану своје земље. Осликавање мурала иницирали су Даркови саборци, на дан његове погибије 5. маја ове године. Ратни командант ове бригаде, у чијој зони је вођена битка на Кошарама Драган Живановић захвалио се општини Љииг што је међу првима препознала значај ове битке и подигла споменик Дарку Милошевићу.

Јунак са Кошара Дарко Милошевић, који је 5. маја 1999. године дао живот за отаџбину добио је мурал у љишкој улици која носи његово име. Осликавање су организовали Даркови саборци а идеја се родила 5. маја, на дан његове погибије. Мурал је освећен у присуству припадника 125. моторизоване бригаде, Даркове породице и пријатеља као и представника општине Љиг. Ратни командант бригаде, у чијој је зони вођена битка за караулу на Кошарама Драган Живановић рекао је да се подизањем споменика, осликавањем мурала, писањем монографија и књига одужујемо Дарку и свим јунацима са Кошара који су свој живот дали за одбрану отаџбине.

Херојска победа на Кошарама дуго није била позната јавности, бар не у оној мери у којој је требала, међутим, у последњих неколико година све више се прича о овој бици, а јунацима се одају поште за своју храброст. Народ памти херојска дела наших јунака, а то потврђује и овај свечано - комеморативним скупом, истакао је пуковник у пензији Љубинко Ђурковић. 

У осликавању мурала и његовом финансирању учествовали су и Лазаревчани Урош Столић и Никола Бјековић. У плану им је осликавање још два мурала у Лазаревцу која ће бити посвећена двојици суграђана, хероја који су погинули на Косову и Метохији.
Улица која носи Дарково име, споменик и мурал подигнути њему у част су доказ да Србије неће заборавити јунаке који су своје животе дали за слободу своје земље, рекао је један од припадника 125. моторизоване бригаде, херој са Кошара, Лазаревчанин Иван Ранковић.

Дарко Милошевић је рођен 1978. године у Љигу. Након што су у његовом рову одјекнуле две детонације у јеку борбе, Дарко је подлегао повредама 5. маја 1999. године. У Даркову част улица у Љигу којој је живео, понела је његово име. Паркић који се налазио баш у тој улици преко пута његове куће краси његова биста. На иницијативу његовог брата, у пролеће 2006.године уз помоћ комшија и општине Љиг направљене су љуљашке, клацкалице и пењалице за децу а урађена је и расвета. Ово је само мали начин да се ода пошта једном јунаку, чији је живот прекинут у 21. години живота у јеку борбе за слободу отаџбине. Грађани Србије на томе ће му вечно бити захвални.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Muravl posvecen junaku Kosare Darko Milicevic osvecen u Ljigu

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.392 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)