Штета од невремена на територији општине Топола преко 20 милиона евра 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Штета од невремена на територији општине Топола преко 20 милиона евра
Trenutno na sajtu: 456       |       Podeli:
21.06.2018 | 0 коментар(а)



Топола – У општини Топола завршена је прелиминарна процена штете проузроковане елементарним непогодама. Процена штете на воћу,

поврћу и усевима  је 16,5 милиона евра. Завршава се и процена штете на инфраструктури и објектима тако да ће према речима надлежних  укупна висина штете прећи 20 милиона евра.

„До половине следеће недеље ће у динар све бити познато, огроман је посао попис сваке штете појединачно са уносом величине и катастарског броја сваке парцеле. Оно што је  важно то је да сам  јутрос био у контакту са премијерком Аном Брнабић, она ће у наредних 7-10 дана примити делегацију општине Топола. Чекамо само коначне резултате прецизне штете ( укупне и појединачне) да би имали о чему конкретно да причамо везано за помоћ за санирање последица“, рекао је за ТопПрес  председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић.

Осим помоћи пољопривредници ће разговарати и о три кључне теме за будућност општине Топола и пољопривредне производње.

„Прва  тема је рад и функционисање противградне заштите, ко је затајио у свему овоме, да се не понови слична ситуација и наредне године, због тога ће састанку присуствовати директор  РХМЗ  Југослав Николић.
Затим захтев за репрограм пољопривредних кредита за сва угрожена домаћинства која су их подигла за ову годину а сада људи немају од чега да их врате. Трећа и веома важна ствар је да се око осигурања и противградних мрежа постигне споразум са Владом да се од следеће године укључи са додатним подстицајима за сва угрожена подручја повољним средствима, да се понуде кредити за противградну мрежу( предлог је на 10 година) и да се промени закон о осигурању пољопривредних производа. Како би се и другачије вршио обрачун полиса осигурања и процена штете. До сада је све то ишло на штету сељака“, наводи Јовановић.

После консултација са  мештанима који су у својим домаћинствима претрпли штету  и председницима месних заједница одлучено је да из  села Јарменовци, Винча, Трешњевица, Белосавци и Пласковац  на разговор са премијерком Аном Брнабић оде по један представник села.

Испред села Јарменовци  ићиће Саша Савић, воћар коме је у невремену настрадало више од 10 хектара воћа. Иначе у  Јарменовцима  град је био величине ораха. Саша ће  говорити највише о осигурању.

Село Трешњевица представљаће Драган Николић који на својој фарми има више од 60 грла стоке као и  15 хектара воћа. Штете су велике и код овог домаћина али и у целом селу.

За село Пласковац задужен је  Микица Миливојевић који осим што је велики произвођач  он је и стрелац на ракетној станици па ће причати о мукама са системом одбране од града. Циљ је још једна  аутоматска станица али пре свега да се има  довољан број ракета.

Винчу заступа Немања Арсенијевић најмлађи винар у Шумадији, власник винарије Арсенијевић. Град му је уништио више од  15 хектара винограда.

Село Белосавце представљаће Саша Манојловић председник удружења сточара Тополе.  Саша је претрпео штету на објектима али и на усевима. Поред његових објеката у овом селу су и многа домаћинства остала без црепа на крововима.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.512.904 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)