Мештани Коштунића чувају своју дрвену светињу стару скоро два века, а мислили да је капела 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Мештани Коштунића чувају своју дрвену светињу стару скоро два века, а мислили да је капела
Trenutno na sajtu: 743       |       Podeli:
27.08.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Милорад Томовић завичајац из Коштунића, одлучио је да са својом породицом, али и свима онима који желе да помогну, врати живот
Црква стара два века, саграђена у сеоском гробљу - фото РИНА

 црквици брвнари старој скоро два века, која је нагрижена зубом времена.

 Ова светиња која се налази у сред сеоског гробља  једна је од најскромнијих у Србији. Саграђена је у првој половини XIX века и посвећена је Светој Петки.Занимљиво је да су многи мислили да се ради о капели међутим ради се о цркви која има иконостас и олтар.

“У овој црквици одавно се не врше службе, остављена је на милост и немилост временским условима, цреп је пропао па је и прокишњавала, брвна су се искривила и расушила а темељ је попустио. А и данас постоје живи сведоци који тврде да се у њој ломио славски колач, крштавала деце  и спроводили други обреди”, каже Томовић.

 

   Томовић; Камену плочу поставићемо и заштитити од  пропадања, она је сведок

Овакво стање ове старе, скромне богомоље, навело га је да крене у њену реконструкцију, а приликом рашчишћавања у њеној унутрашњости пронашао је иконе старе читав век које су некада украшавале ову светињу.

 

“Врата су се расушила и спала са шарки, њих сам послао на репарацију код столара, кров ће бити препокривен фалцованим лимом, темељ ћемо попунити и украсити каменом, а брвна полако исправљамо и она ће бити заштићена од даљег пропадања. Под ћемо формирати од дерсоване цигле.

 Иконе у двеном сандукучувају датуме и имена дародаваца, од 1900 до 1927 године

Иконе које смо пронашли у дрвеном сандуку смо заштитили и оне су сведок прошлих времена јер на свакој пише ко их је и када приложио цркви”, прича Томовић.

 Поред цркве се налазе гробови предака Војислава Коштунице који се пре неколико дана изненада појавио да упали свеће.

„Поздравио се са нама и запалио свеће прецима и рече да оде у Дамљановиће да обиђе рођаке”, прича Томовић.

Преци Војислава Коштунице, бившег председника СР                                       Југославије и Владе Србије почивају поред црквице

Црква је архитектонски једноставна, без нарочите обраде. Основа јој је правоугаона, олтарски део зида је преломљен у четири дела. Кров је низак, а на иконостасу се уздиже сликани крст од дрвета који је реткост и како сматрају руска школа. У унутрашњости су видљиви трагови припрате, а на вратима постоји орнаментика. Ипак све то ускоро ће добити нови сјај и бити заштићено од пропадања. Црква је последњи пут реновирана пре  три деценије, али због заобљеног крова испод црепа је продирала влага и навејавао снег.

Глас западне Србије (РИНА)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ЦРКВА КОШТУНИЋИ

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.023.865 посета
Тренутно на сајту: 744 посетилац(a)