Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић
Trenutno na sajtu: 722       |       Podeli:
26.08.2017 | 0 коментар(а)



Косјерић - Друга ликовна колонија “Hommage a Лиза Крижанић” одржаће се у периоду од 28. августа до 01. септембра у Косјерићу.

Пројекат ,,Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић’’ део је ширег концепта за утемељење културне манифестације ,,Лизини дани’’.

,,Лизини дани’’ били би посвећени животу и сликарству Лизе Марић Крижанић (рођене у Косјерићу 1905, највећи део живота провела у Београду, где је и умрла 1982.). Косјерић чува Легат њених слика и докумената. ,,Судбина јој је доделила живот достојан сценарија доброг редитеља’’, казала је Десанка Максимовић, тако да, поред постављања на сцену драме ,,Пољско цвеће у белом бокалу’’, аутора Милунике Митровић, програм би обухватио и сегмент сликарства, књижевности и музике, постижући на тај начин пун синергијски ефекат и преседан на локалној културној сцени. Дакле, манифестација је замишљена да има јасно профилисан уметнички концепт.

Пројекат ,,Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић’’ настао је у години обележавања 110 година рођења сликарке Лизе Марић Крижанић, дакле 2015. године, и обухватио више активности: сликарску колонију, која је основана са циљем да окупи истакнуте академске сликаре са простора Србије који сликају пејзаж и на тај начин настављају Лизино основно тематско ликовно опредељење. У сарадњи са основним школама у Косјерићу расписан је конкурс за најбољи ликовни рад ,,Мала Лиза’’, а по завршетку колоније и конкурса постављена је изложба радова у Народној библиотеци ,,Сретен Марић’’ у Косјерићу. Приликом отварања изложбе изведен је пригодан културно-уметнички програм.

Циљеви пројекта усмерени су на подизање свести локалног становништва о значају неговања културних вредности транспонованих кроз уметнички израз – сликарство; неговање публике за праћење културних садржаја, као и популаризација знаменитих личности локалне културне сцене и неговање осећања поноса у вези са тим.

И коначно: на једној страни пројекат представља омаж сликарки Лизи Марић Крижанић а на другој - промоција локалне културне сцене: књижевника, сликара и других уметничких стваралаца у интеракцији са познатим уметницима али исто тако и са локалним становништвом. У најширем смислу то је промоција ентузијазма да се једна мала средина отргне из заборава и културне учмалости. Са аспекта организатора - ништа мање није значајна ни промоција културног туризма као подпроизвода руралног туризма туристичке дестинације Косјерић.

Учесници Колоније су Биљана Бакалуца (Нови Сад), Татјана Димитријевић (Сомбор), Данијела Тасић Цветковић (Сомбор), Горан Деспотовски (Нови Сад), Данијел Бабић (Нови Сад), Бисерка Петровић (Лазаревац), Вилмош Хармош (Нови Сад), Дарко Аћимовић (Ужице), Вељко Ваљаревић (Ужице) и Млађана Поповић (Велика Греда). Селектор је Сава Степанов, историчар уметности (Нови Сад).

Поред стварања уметничких дела и дружења уметника са мештанима и природом, програм колоније обухвата и догађања као што је боемско вече, организовани обилазак Косјерића за уметнике, организоване посете колонији и сл.

Смештај и исхрана уметника је у домаћинству Конаци Јанковић у селу Мушићи, то је село тик до Субјела, села из ког потиче породица Марић (Лизин брат Сретен Марић био је познати есејиста, преводилац и професор књижевности).

Уметници ће за колонију насликати по једну слику и по један пејзажни пастел, чиме се остварује спецификум колоније односно самосвојност. Континуираним деловањем наредних година планирамо да остваримо јединствену збирку пастела савременских српских уметника.

Покровитељ колоније односно пројекта ,,Одјеци – живот и стваралаштво Лизе Марић Крижанић’’ је ,,Титан’’ цементара Косјерић, а организатор је Туристичка организација Косјерић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.074.237 посета
Тренутно на сајту: 722 посетилац(a)