Појединац одлучује колико ће имати деце, држава треба да помогне да се одлучи за више 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Појединац одлучује колико ће имати деце, држава треба да помогне да се одлучи за више
Trenutno na sajtu: 518       |       Podeli:
11.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Светски дан популације обележава се од 1989. године када је светска популација достигла пет милијарди људи.

За државу, а и за нас као локалну самоуправу изузетно је важна да нас буде што више, рекао је данас градоначелник Чачка Милун Тодоровић додајући да после дужег времена су предузете мере и активности, захваљујући ресорном министарству за демографију и популациону политику на челу са др Славицом Ђукић Дејановић, да би опстали као нација.

„Град Чачак издваја огроман новац да би се побољшала демокрафска слика града. Последњих деценија повећава се индекс старења становништва и против тога се боримо, разним мерама. Тако смо издвојили 4 милиона динара за помоћ вишедетним породицама за плаћање комуналних услуга, издвојено је 51 милиона динара за помоћ преко Центра за социјални рад, затим 739 милиона динара укупно за предшколске установе, јер смо једна од ретких локалних самоуправа које обезбеђује да свако треће дете и наредно има бесплатан смештај. Такође, ту је 14 милиона динара из буџета које се издваја за вантелесну оплодњу. План је да у будућем периоду се активно укључимо у директну борбу за наталитет. Мали корак је била реконструкција чачанског породилишта, али је више рођене деце у првих шест месеци ове године”, казао је Тодоровић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: РИНА

Према његовим речима, град Чачак активно прати конкурсе Министарства како би аплицирали за све пројекте које им могу помоћи у побољшању деомграфског развоја.

„Просечна старост на територији града је 42,5 година, потребно је подмладити становништво због свих аспеката па и економског због млађе радне снаге”, каже Тодоровић.

др Љиљана Миловановић из ЗЗЈЗ осврнула се на демографску слику града Чачка, где по задњим подацима из прошле године живи 110. 279 становика што је за 976 мање од 2017. а око 5.000 мање у односу на податке из пописа 2011.

др Љиљана Миловановић из ЗЗЈЗ Чачак

„Изразито је и старење становника, а стопа наталитета има тенденцију пада док је стопа морталитета у порасту. До демографске лоше слике није дошлу у протеклих пар година, већ деценијама уназад. Циљ је да свака жена роди више од два детета, а да би се достигао тај општи циљ потребно је да се остваре посебни циљеви а то су пре свега ублажавање економске цене подизања детета. То је ситуација када друштво преузме део трошкова подизања деце у области здравствене заштите и образовања. Следећи циљ је усклађивање рада и родитељства као и очување унапређења репродуктивног здравља као и достизање здравог материнства. Изузетно је потребно упознати јавност са негативним популационим трендовима али и мерама које се предузимају да стање буде боље. Активирање локалне самоуправе је од изузетног значаја, јер ниједна државана пронаталитетна политика, колико год била развијена не може да задовољи очекивања становништва”, рекла је др Миловановић додајући да је право сваког пара и појединца да одлучи колико ће деце имати, а на свим институцијама и држави је да створе услове да та одлука буде лака.

Горана Танасковић из Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа презентовала је идеју Привредне коморе да награди фирме које су одличан пример стварању породично - пријатељског окружења и квалитетног усаглашавања пословних активности и породичних обавеза.

Горана Танасковић из Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округa

„У Чачку постоје фирме које заслужују да носе ову престижну награду. Прошле године четири фирме су први пут добиле ову награду а једна је са територије коју покривамо ми као Регионална привредна комора Моравичког и Рашког округа. То је фирма `Металац` која је стварно заслужила ту награду, јер новчано награђује сваку принову запослених било да је прво, друго или треће дете у питању”, каже Танасковић.

Градска већница задужена за здравство др Славица Драгутиновић

Градска већница задужена за здравство др Славица Драгутиновић истакла је да је најважнија брига о популацији, јер да би држава функционисала треба да има народ.
„Последњих деценија се пуно улаже у мере популационе политике али последње четири година је то интезивније. Прошле године је конституисан и Савет на нивоу града за популациону политику уз сврсисходну подршку градског руководства. Новчана средства која су издвојена за подстицај рађања су подигнута на значајни ниво”, рекла је Драгутиновић.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.306.684 посета
Тренутно на сајту: 509 посетилац(a)