Пузовић у Ариљу: Овог лета биће очишћено корито Моравице 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Пузовић у Ариљу: Овог лета биће очишћено корито Моравице
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
24.06.2020 | 0 коментар(а)



Aриље – Незаустављива водена бујица у Ариљу је потопила 500 кућа и преко 650 хектара плодног земљишта.



Мештани су провели бесану ноћ у страху од нових падавина и у санирању огромне штете. Како кажу, никад се више нису обрадовали сунчаном јутру као што је то било овог 24. јуна, пише агенција РИНА.

Моравица је почела да опада, део домаћинстава је већ данас на сувом, а Ариље је обишао и директор Србија вода, Горан Пузовић.

„Овог лета биће очишћено корито Моравице у првој фази, да га обезбедимо од ушћа у реку до локације која се зове Дивљака, у дужини око два километра. То нам је први задатак, да видимо шта је са овим потоцима који се уливају у Моравицу и онда ћемо радити техничку документацију за једно трајно решење. Овде представљају проблем нерешено имовинско правни односи и то ће бити главни задатак локалне самоуправе и Месне заједнице и свих људи овде,  да кад дођемо у ту другу  фазу да нас пусте да то урадимо,  да би живели безбедније“, нагласио је у Пузовић.

Измерени ниво воде синоћ је био већи за пола метра од оног измереног  2014. и 2016. Године, а падавине су биле веће од најављених. Велике поплаве условили су и објекти који су били изграђени одмах поред река и било их је јако тешко одбранити.

„Закон је поделио реке на реке првог и другог реда, о рекама првог реда брине држава, а о рекама другог брину локалне самоуправе. Али  ми смо ту повезани, не можемо једни без других и зато мора бити заједничка акција где год да се појаве проблеми и шта год радили. Сви заједно  делимо  одговорност, знамо и где су објекти направљени, пуно објеката је тамо где их је тешко бранити, али обавеза свих нас је да бринемо о свим људима. Оно што је главни проблем што претходних триудесетак година било јако мало улагања и што су сви ти потоци били заробљени, на сваком том потоку има две три куће“, рекао је Пузовић.

У наредних два три дана биће извршен попис,  а штета  разврстана по категоријама, како би држава брзо и ефикасно могла да надокнади штету.

„Надам се да ће то све врло брзо бити завршено, обавеза локалне самоуправе је да формира пописне комисије. Ми ћемо у наредних 15 до 20 дана имати процену онога што се дешава са рекама, оно што је у обавези државе и врло брзо кренућемо са решевањем проблема које ствара Моравица, као и њене притоке“, закључио је Пузовић.

 



РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ARILJE poplava moravica puzovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.150.393 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)