Недимовић: Новац, наука и млади пољопривредници пут за успех 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Недимовић: Новац, наука и млади пољопривредници пут за успех
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
19.01.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је Чачак и том приликом дао подршку младим пољопривредницима који су конкурисали за подстицајна средства у 2017.

,,По први пут смо имали 10 хиљада евра бесповратних средстава с тим што је сваки млади пољопривредник морао да обезбеди 25 одсто сам. Интересовање је било велико, а средства је добило 667 људи у Србији", каже Недимовић.

Министар наводи да у 2018. желе да афирмишу секторе воћарства, повртарства и сточарства што су уједно и три најтеже гране пољопривреде, а по његовом мишљењу то ће се најбоље урадити са младима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, фото: Глас западне Србије

,,Институт за воћарство у Чачку гледамо да увежемо у то и да направимо један модеран огледни центар за воћарство где ће људи моћи да дођу и да науче оно што је најновије. Новац, наука и млади су пут за успех", каже Недимовић.

Он додаје да држава има и олакшице за пољопривреднике до 40 година у виду субвенционисања каматних стопа. Такође, у фази развијања је пројекат око средстава обезбеђења, где ће део трошкова преузети држава или партнер, и који ће се повезати финансирањем и ИПАРД средства.

Директор Института за воћарство Чачак Милан Лукић каже да је основна идеја установе научно истраживачки рад али да поред тога се баве преносом знања на произвођаче.

Директор Института за воћарство Чачак Милан Лукић, фото: Глас западне Србије

,,Ако се произвођачи не баве припремом земљишта, избором садног материјала, применом технологиија на начин на који је струка и наука рекла онда је питање како ће успети у томе", наводи Лукић.

Он додаје да је у последњих десет година учињено много када је у питању воћарство.

,,Помажемо великом броју младих који желе да се на професионалан начин баве воћарством. Такође, упоредо са нашим истраживањима радимо и један инжењерски посао израде елабората пројеката заснивања засада. Само у 2017. смо урадили један значајан пројекат на територији Републике Српске, 21 хектар засада шљиве где смо пласирали наш садни материјал", рекао је Лукић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.483.209 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)