Комшијски пут испод Чемернице 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Комшијски пут испод Чемернице
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
15.02.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - Представници општинa Ивањица и Нова Варош у Кушићима о повезивању села



на „старој граници“. Ускоро потписивање меморандума о сарадњи, измена пројекта за 14 километара саобраћајнице Анатема – Кадина Стена – Штитково и крака Кадина Стена - Камена Чесма и захтеви за помоћ државе.

Асфалтирање пута Анатема – Кадина Стена – Штитково и крака од раскрснице на Кадиној Стени до Камене Чесма чекамо „к’о озебли сунце“. Заједнички ћемо тражити подршку државе, како би пут допринео опстанку села на падинама Мучња, Чемернице и Јавора и развоју, пре свега, пољопривреде и туризма.

Ово је порука са састанка комшија, представника општина Ивањица и Нова Варош, одржаног у уторак (13. фебруара) у„Монином“ хотелу „Јавор“ у Кушићима.

Подсећајући да се општина Ивањица бори да годишње обезбеди 50 милиона динара за одржавање 1.200 километара некатегорисаних и 50 километара општинских путева и улица, Александар Радоњић, помоћник председника Општине Ивањица за грађевинарство и инфраструктуру, истакао је да је инвестиција у комшијски пут немогућа из буџета две општине, па се заједничким снагама мора тражити подршка државе.

“Према пројектној документацији, урађеној 2012. године, градња пута старом трасом - три деонице од 14 киломтара - коштала би 326 милиона динара. Скупо је то за садашњи тренутак, па предлажемо измене пројекта и знатно смањење трошкова, тако што би ширина пута, уместо предвиђених пет - била четири метра, уз поштовање законских стандарда у осталим елементима пута. Наше службе ће припремити меморандум о сарадњи две општине, а након потписивања - формираће се радна група која ће тражити средства у Влади Србије и министарствима.Чини ми се да је најизгледнија етапна градња”, рекао је Радоњић.

Изражавајући задовољство што је дошло до састанка представника две општине које су геофрафски тако близу, а путевима – далеко, Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош, заложио се за радове који ће спојити две општине, два округа (моравички и златиборски) и два регионална пута.

“Обавеза је нас комшија да сарађујемо.Не може да нам прође мандат,а да ништа не урадимо на важном послу о ком се деценијама прича. Никад нисмо били ближи циљу и ајде да за три године урадимо по два километра из више праваца.Наравно, сви се морамо заложити да у Влади и „Путевима Србије“ објаснимо да је ово пројекат стратешки важан за развој краја, у првом реду, за туризам и пољопривреду, али и осталих грана привређивања”, нагласио је Васиљевић.

У договору комшија у Кушићима учествовала су и инжињери ивањичке Канцеларије за локални економски развој, ивестиције и грађевинарство, те иницијатори ове акције - група мештана Штиткова и Маскове и Милета Караклајић, директор школе у Катићима, као и представници „Моне“.

Манастир Дубница, духовно средиште Старог Влаха, Фото: Д. Гагричић

“Велико је интересовање наших гостију и полазника школе у природи за посете етно-селу Штитково, манастиру Дубници и језерима на Увцу”, рекао је Дарко Орестијевић директор хотела „Јавор“, који ускоро почиње дуплирање капацитета од 110 кревета.- Планирано је и отварање туристичке линије, једном недељно, од Ивањице до Нове Вароши. Међутим, гости, превозници и туристичке агенције имају замерке на лоше деонице пута...

Гости одлазе до Штиткова и језера на Увцу, хотел Јавор , фото: booking.com

“Да није купаца из Сјенице, у нашим селима не би имао ко да откупи теле или краву. Срећом, блага зима омогућила је пролаз путевима који се не чисте, а и ја имам мање посла са трактором, чекрком и раоником, којим извлачим заробљена возила”, рекао је Владета Несторовић пољоприврдник из Дубоке под Анатемом.

Учесници скупа су се сложили да мештани и месне заједнице прикупе потписе власника имања за сагласност за радове на траси. Осим путне привреди, разговарало се и о сарадњи у другим делатностима у моравичком и увачком делу Старог Влаха.

Поправке чим гране пролеће

Прихваћена је иницијатива да се напролеће, чим дозволе временске прилике, поправи пут Анатема – Кадина Стена – Штитково, како би се омогућио долазак кромпираша из Мочиоца, Катића, Шареника и других села у нововарошки и пријепољски крај, али и транспорт дрва, грађе, стоке и млечних производа и лакши и бржи пролазак путничких аутомобила, комбија и мањих аутобуса.Зимус ће се, речено је, анализирати услови и могућности за рад мобилне дробилице у неком од мајдана камена.

 

Златар инфо, Д. Гагричић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.971 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)