Тодоровић: Уговор са Мађарском о чишћењу језера Међувршје биће потписан 3. јуна 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Тодоровић: Уговор са Мађарском о чишћењу језера Међувршје биће потписан 3. јуна
Trenutno na sajtu: 563       |       Podeli:
16.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Одржана је 41. седница Градског већа града Чачка. На дневном реду се нашло 39 тачака.
Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, Фото: ГЗС

На првом месту нашло се извршење буџета града Чачка за 2021. годину.

„Буџет је као што знате, после два ребаланса у јуну и октобру месецу прошле године, извршен са 92,04 одсто, што је одлично извршење. Највећи приходи у буџету су од пореза на зараде, 2 милијарде 48 милиона динара, затим, 503 милиона динара од пореза на имовину и нешто мање од 370 милиона динара пореза од самосталних делатности. Оно што у разрези расхода, који је био у нивоу 86 процената јесу углавном инвестиције и наравно, потрошњња, пре свега, око 2 милијарде и 40 милиона динара Управи за друштвене делатности. Највише, нешто преко милијарду динара за предшколске установе, односно 870 милиона динара за две предшколске установе чији је оснивач град Чачак. И 152 милиона динара потрошња, односно улагања у четири предшколске установе чији су оснивачи друга правна или физичка лица. 988 малишана у ова четири вртића чији су оснивачи друга правна или физичка лица”, рекао је градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.


Градоначелник је нагласио да се претходне године доста инвестирало и у пољопривреду. Ивенстиције у ову област износе 76 милиона динара. На социјална давања дато је око 450 милиона динара, од чега су само 42 милиона динара била за незапослене породиље.


Тодоровић је најавио и потписивање уговора са Владом Мађарске о измуљавању и чишћењу језера Међувршје.


„Град Чачак је платио, пре две године, четири милиона динара за елаборат измуљавања и комплетног чишћења језера Међувршје. То је огроман пројекат, за многе нестваран али на добром путу смо. 3. јуна треба да потпишемо споразум о сарадњи са Владом Републике Мађарске. Идмео корак даље, на изради пројектно-техничког решења и надам се да ћемо трајно и коначно у наредним годинама, санирати и очистити језеро Међувршје, које је по проценама 2/3 у муљу. Ми ћемо у међувремену издвојити новац и у склкаду са Агенцијом за заштиту природе, онај део који је неспоран уредити и очистити. Макар онај површински део, трске, траве и свега онога што смо вадили и прошле године. А овај велики пројкекат, за сада је премер, негде око 40 милиона евра, видећемо како ће то изаћи. Председник Александар Вучић и мађарски премијер, Виктор Орбан, пре четири године су потписали тај споразум и новац је обезбеђен. Дакле, морамо заједно у овој међудржавној ресорној групи да радимо и да дођемо до решења, односно до уговора и да коначно, трајно решимо Међувршје. То је оно што је исправно и што би задовољило све љубитеље природе, али и самим тим, добијамо много већу корист и много релаксиранију потенцијалну опасност од бујичних вода. Овим би бенефите добили и екологија и рибарење али и туризам. 5.000 заштићеног подручја заиста има перспективу. Ја знам да ће Овчар бања и цела Овчарско-кабларска клисура бити у наредних неколико година, најлепше место у Србији”, истакао је Тодоровић.


У граду на Морави, крајем прошле године било је скоро 40.000 запослених, али је дошло и до повећања просечне старости становништва града Чачка.

„Оно што радује, јесте повећање броја запослених. Око 38.000 запослених лица на територији града Чачка, крајем прошле године. Нешто више од 4.700 незапослених. Али оно што свакако не радује јесте повећање старосне границе, односно просечне старости наших суграђана и она је на 44 године. Свакако и сам морталитет. Негде око 900 људи годишње више премине него што се роди. Број новорођених прошле године био је на нивоу претходних година. Нешто испод тог просека. Око 950 беба се родило у нашем породилишту. Наравно и корона и смањен број свадби и венчања, довео је до овог пада. То јесте велика борба која нас очекује, борба за наталитет и зато улажемо у предшколско образовање али и у социјална давања”, навео је Тодоровић.


Већници су расправљали и о извештајима регионалних система „Дубоко” и „Рзав”, као и о извештајима градских јавно комуналних предузећа и установа, на које су дали позитивна мишљења.

Тема данашње седнице Градског већа било је и проширење сеоских гробаља на територији града Чачка, као и додела средстава за градску топлану.

„Неколико уговора о прибављању у јавну својину града. Тичу се проширења гробља у Доњој Трепчи, за хектар и 31 ар, за шта је издвојено нешто више од милион и по динара, и проширења гробља у Бечњу, за 54 ара, што ће коштати нешто више 560.000 динара. Такође, и једна стална буџетска резерва од 250.000 динара, за једну породицу, чије је домаћинство претрпело штету услед пожара. И пет милиона динара за нашу топлану, односно за пројекат повећања снаге гасне коталрнице поред Агрономског факултета. Осам милиона динара смо добили од Владе Републике Србије, и пет милиона динара је наше учешће”, казао је Тодоровић.

Градоначелник се осврнуо и на промене у руководству у ЈКП „Комуналац” и ЈКП „Градско зеленило”.

„И једном и другом директору је истекао мандат. Законски мандат од четири године и обојица су били пре пет година у в.д. статусу. По закону, не можете бити два пута вршилац дужности. Морате именовати нове вршиоце дужности до расписивања конкурса и одабира новх директора. Или старих. То је сада на Конкурсној комисији, која ће прегледати приспеле биографије, оних који су заинтересовани да воде ова два јавна предузећа. Претходни директори су радили доста добро. Наравно, увек може боље, али радили су заиста добро обојица, и Николић и Домановић. Али закон је јасан и егзактан. Расписаћемо нови конкурс за оба јавна предузећа. Господин Ћосић и господин Пејица су сада вршиоци дужности”, закључио је градоначелник.

Мајка Соње Савић, Микаина, граду Чачку предала све што је припадало покојној глумици

„Прихватили смо понуду госпође Микаине Савић, мајке велике уметнице, Соње Савић, да оно што је њој припадало, постане у трајном власништву града Чачка. Град Чачак ће, наравно то уступити Уметничкој галерији `Надежда Петровић`”, рекао је градоначелник.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK GRADSKO VECE MILUN TODOROVIC SONJA SAVIC KOMUNALAC GRADSKO ZELENILO JEZERO MEDJUVRSJE IZMULJAVANJE CISCENJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.215.744 посета
Тренутно на сајту: 563 посетилац(a)