Забрана соларијума за малолетнике, а нова правила за старије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Забрана соларијума за малолетнике, а нова правила за старије
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
15.04.2019 | 0 коментар(а)



Млађи од 18 година први пут ове године неће пред лето моћи "да набаце" бронзану боју у соларијуму, јер је за њих употреба ових уређаја - забрањена.

Према Правилнику о козметичким салонима и употреби соларијума, који је ступио на снагу средином фебруара, старији ће и даље моћи да се "кварцују", али само ако претходно потпишу да су упознати са свим могућим ризицима коришћења апарата са соларним лампама. Власнике соларијума нова правила обавезују да контролишу исправност апарата на сваких шест месеци и да редовно мењају лампе. У Министарству здравља кажу да ће њихове инспекције контролисати примену Правилника.
- Иницијативу да се ограничи употреба соларијума за млађе од 18 година покренуло је удружење Удружење дерматолога Србије, и добро је што је та пракса, на коју се одлучује све више земаља у свету, усвојена и код нас - каже професор др Лидија Кандолф Секуловић, дерматолог ВМА и национални координатор кампање „Евромеланом".
У Аустралији је, рецимо, потпуна забрана и употребе и продаје соларијума за све особе на снази од јануара 2015. Кад је у земљама ЕУ усвојена препорука да се од 2017. године соларијуми више не користе, и пошто је постепено увеђена забрана, у Србију је увезено много половних са слабијом заштитом, нарочито из Немачке, која је забранила коришћење соларијума.

Сматра се да су соларијуми, које је Светска здравствена организација сврстала у прву групу канцерогена, разлог што у свету има више од 450.000 случајева меланома, најтежег рака коже , а стручњаци кажу да чак и само један одлазак у соларијум повећава ризик од настанка те болести. Од ње у Србији годишње ооли више од 600 људи, од којих 200 већ у тренутку постављања дијагнозе има најтежу форму меланома.

Лекари да је настанак меланома код младих од 18 до 29 година у највећем броју случајева последица УВ зрачења у соларијуму, а показало се да је код нас употреба ових апарата забрињавајуће -масовна.

Истраживања спроведена у четири средње школе у Србији показала су да је 38 одсто средњошколаца било бар једном у соларијуму, а да су неки од њих почели тамо да одлазе са 13 година. Око осам одсто средњошколаца изјавило је да су више од 30 пута били у соларијуму.

Према новом Правилнику, осим млађих од 18 година, соларијум не смеју да користе ни они који су боловали или болују од тумора коже, обољења праћених појачаном осетљивошћу на УВ зрачење. То су многи антибиотици, антидепресиви, лекови против акни, цитостатици, диуретици и антихипертензиви, али и неки лекови против болова који се често пију због реуме или главобоље.

ГЗС/Србија Данас, Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.480.873 посета
Тренутно на сајту: 307 посетилац(a)