Епидемиолошка ситуација озбиљна, али још увек под контролом 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Епидемиолошка ситуација озбиљна, али још увек под контролом
Trenutno na sajtu: 580       |       Podeli:
04.11.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Повод за одржавање састанка Стручно оперативног тима за прву и медицинску помоћ и

и заштиту од епидемије општине Горњи Милановац је значајно погоршање епидемиолошке ситуације на подручју општине. У односу на 23. октобар када је било шест позитивно потврђених лица, у овом тренутку их је 42, у истом период дошло је и до повећања хоспитализованих, па је уместо једног данас у Општој болници смештено 9 пацијената.

Данашњи закључак је да не треба уводити ванредну ситуацију на подручју општине Горњи Милановац, јер иако је отежано, стање је још увек под контролом. Стручно опетаривни тим за прву и медицинску помоћ и заштиту од епидемије преко инспекцијских органа захтева пооштрене мере контроле али и ревизије, јер и даље постоји велики маневарски простор за непоштовање уведених мера.

План мера донет за Моравички округ, који се примењује од прошле седмице доследно се спроводи али одговорност појединца је најважнији фактор- рекао је Милорад Димитријевић начелник Стручно оперативног тима и истакао - посебан проблем представљају лица са симптомима, која још увек нису потврђено позитивна, јер нису у самоизолацији, па је веома тешко формирати прецизну листу контаката.

Пацијенти смештени у Општој болници у Горњем Милановцу су углавном стабилног здравственог стања, а трећина њих би до краја седмице требало да буде отпуштена на кућно лечење.

Од девет лица, четири су позитивно потврђена а пет је хоспитализовано по основу клиничке слике. У овом тренутку, позити ван је један запослени у Општој болници док је четворо у изолацији – рекао је др Предраг Шутић, директор Болнице. - Болничка одељења су спремна за пријем већег броја пацијената, сви пацијенти којима није неопходна болничка нега су отпуштена кући, док су неуролошки пребачени на одељење психијатрије. У овом тренутку у Covid систему су груднo и неуролошко одељење. Доктор Шутић каже да је други пик епидемије био за нијансу драстичнији у односу на трећи у коме се налазимо иако је и сада код пацијената присутна обострана пнеумонија. Просечна старост хоспитализованих лица је око 55 година.

Др Александар Чивовић вд директора Дома здравља сматра да је сасвим довољно примењивати превентивне мере и заштити себе и све из окружења.

„Ходамо по танкој линији, коју још увек можемо да контролишемо, али ако и даље буде пристуна неодговорност појединаца или малих колектива као и до сада, плашим се да нећемо моћи лако да одговоримо на оно што се од нас очекује. Треба имати у виду да смо јуче имали 75 прегледа у Covid амбуланти што је највећи број прегледаних у једном дану од почетка године - истакао је др Чивовић. Наводи случај ученика трећег разреда милановачке средње школе, код којих је до ширења вируса дошло у затвореном простору без ношења средстава заштите. Школа је обавештена, а ученици ће ове и следеће седмице похађати искључиво online наставу.

Једна од тема састанка Стручно оперативног тима за прву и медицинску помоћ и заштиту од епидемије општине Горњи Милановац било је и решење за људе који чекају на преглед испред Covid амбуланте због све лошијих временских прилика, што ће највероватније бити решено у сарадњи са Војском тако што ће бити постављен шатор испред улаза, чиме ће бити створена импровизована чекаоница.

       
ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC EPIDEMIOLOSKA SITUACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.962 посета
Тренутно на сајту: 581 посетилац(a)